Det här är Dunkers kulturhus

Gemenskap. Det är här allt börjar. Dunkers kulturhus engagerar. Här finns Helsingborgs kulturskola samt utställningar och scener där du möter världens konst, musik, teater, dans och det livslånga lärandet för alla åldrar. Här upptäcker du att dina upplevelser leder till ny inspiration. Dunkers kulturhus är en plats för idéer, lust och skaparglädje. Och detta syns inte minst på själva huset, som invigdes av kronprinsessan Victoria 27 april 2002.

Beslutet att bygga ett kulturhus i Helsingborg togs 1996 och året senare vann den danske arkitekten Kim Utzons bidrag, Staden vid havet. Dunkers kulturhus är uppbyggt som en medeltida stad med en ringmur och vallgrav runt smyckeskrinet i mitten. Kim Utzon skapade en byggnad där i stort sett alla offentligt tillgängliga lokaler kan transformeras, anpassas och iscensättas efter behov. Lika böljande som havet utanför. Bygget finansierades av fondpengar ur stiftelsen Henry och Gerda Dunkers donationsfond.

Dunkers kulturhus har redan från början varit en kulturens mötesplats med lokaler för utställningar, scenkonst, Helsingborgs kulturskola, musik från världens alla hörn, verksamhet för barn och unga och restaurang. I Dunkers kulturhus entré berättar kulturinformatörerna för besökarna om husets aktiviteter samt om olika kulturevent i Helsingborg, Skåne och Sverige. Entrén är också stadens biljettcentral och här får besökare, invånare och turister tips, information och inspiration. På entréplan finns också Atriet med sittplatser för till exempel rekreation, möten och aktiviteter med fri entré som är tillgängliga för alla.

Dunkers kulturhus är byggt precis vid havet. Mot trapporna mot sundet finns Utsikten samt en fristående restauratör som driver både bistro och matsal. Restaurangerna erbjuder stadens bästa utsikt över småbåtshamnen och Öresund med Danmark och Kronborg i horisonten.

Fick du hjälp av informationen på sidan?