Dunkers kulturhus digitalt

Här hittar du vår digitala verksamhet – både aktuellt och i backspegeln. Här kan du gå runt i huset, se filmer med författare, konstnärer, fotografer och artister som har varit på besök här på Dunkers kulturhus. Vi har alltid öppet digitalt.

Det digitala kulturhuset som ställt om

Under pandemin har många kulturplatser inte kunnat bedriva sin verksamhet som vanligt. Detsamma gäller självfallet Dunkers kulturhus. Men vi ställde om tidigt och försökte hitta alternativa lösningar för att nå ut till våra besökare. Hör verksamhetschef Gunilla Lewerentz berätta om hur.

Dunkers kulturhus är mer än bara utställningar och under pandemin har vi jobbat för att ställa om istället för att ställa in. Med teknisk kompetens i verksamheten gick omställningen kvickt och vi kunde strömma ut en stor del av de redan inbokade programmen, som debatter, musikuppträdanden och intervjuer till publiken. Och för första gången öppnades en hel utställning digitalt.

– På grund av covid-19-restriktionerna har det inte varit möjligt för oss att hålla öppet i vinter och vi har satsat på att digitalisera vårt utbud. Detta gäller framför allt fotografen Trine Söndergaards utställning WORKS. Naturligtvis är det väldigt sorgligt att ha en unik utställning, den första separatutställningen på museum och konsthallar i Sverige, och inte kunna visa upp den i huset för vår publik. Men det blev också en möjlighet att nå ut längre än vi brukar och nå personer som fysiskt inte kan eller vill besöka oss på plats.

Pedagogisk utmaning
Helsingborgs kulturskola är en annan del av Dunkers kulturhus som har dragit nytta av de digitala finesserna. Inga barn och unga på skolan har blivit utan undervisning under pandemin. Kulturhusets pedagoger fick på mycket kort tid lära sig en i princip helt ny metod att undervisa. Inför våren jobbar man efter de nya riktlinjerna.

– Regeringens senaste riktlinje, att barn och unga född 2002 och senare ska ha tillgång till kultur och idrott, har lett till att vi ser på en lösning där pedagogerna ska kunna alternera fysisk och digital undervisning. Här styrs vi av allt ifrån ämnesspecifika förutsättningar till fingertoppskänslan att se varje elev och dess förutsättning för att ta till sig det digitala.

Ser hoppfullt framåt
Pandemitiderna till trots ser man ändå på framtiden med hoppfullhet. I början av maj öppnar en helt ny utställning tillsammans med Kulturmagasinet, Ansikten – porträtt ur Helsingborgs museers samlingar. Och i sommar står också efterlängtade Ikoner färdig. I Ikoner visas fotografier av Larsåke Thuresson, som från början av 1960-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade över 300 sångartister och musikgrupper. En stor del av artisterna, som Beatles, Rolling Stones, Frank Zappa och Cher är i dag ikoner för flera generationer.

Vi planerar även för mindre utställningar med fri entré på entréplan. Bland annat utställningar med ung konst från elever i den egna kulturskolan samt Alba S Enströms utställning Pandemi-konst.

När öppnar vi då upp?
Förhoppningsvis så snart som möjligt. Digitalt i all ära men Dunkers kulturhus är en mötesplats och vi längtar tills huset på nytt fylls av nyfikna besökare, kulturskoleelever och andra spontanbesökare.

– Jag hoppas innerligt att vi kan öppna upp kulturhuset fullt ut i början av sommaren 2021, spår Gunilla Lewerentz.

Virtuell tur i huset