Om Dunkers kulturhus

Dunkers kulturhus är en mötesplats för helsingborgare och ett attraktivt besöksmål för konst- och kulturintresserade i Öresundsregionen och Sverige.

Dunkers kulturhus verksamhet berör, förändrar och sätter dina tankar i omlopp. Här är kultur i fokus vilket innebär att du kan uppleva både historik och samtida konst, scenkonst av olika slag, samtal och debatt om stort och smått. Hos oss kan du ta del av olika konstnärliga uttryck och genrer i våra utställningshallar och Helsingborgs kulturarv och historia i våra lokalhistoriska utställningar. Du kan skapa själv och förkovra dig genom bild, musik eller andra media – ung som äldre. För dig som bara vill ta en fika eller äta en god lunch med utsikt över sundet är också det en möjlighet. Kort sagt – här är det alltid nära till en upplevelse.

Varför heter det Dunkers kulturhus?

Henry Dunker 1870 – 1962 och drev Helsingborgs största arbetsplats, gummifabriken Tretorn, som var världsledande på gummistövlar, galsoscher och tennisbollar. Henry Dunker var gift med Gerda som hade ett genuint kulturintresse. Paret fick inga barn och vid sin bortgång valde Henry att donera hela sin förmögenhet till Helsingborgs stad. Tack vare Henry och Gerda Dunkers donationsfond kunde Dunkers kulturhus byggas.

Arkitektur

Den danske arkitekten Kim Utzon vann arkitekttävlingen som utlystes 1997. Temat var ”Staden vid havet” och Utzon ritade Dunkers kulturhus som en medeltida borg. En ringmur av kontors- och undervisningsrum skyddar det innersta ”Smyckeskrinet”, det vill säga utställningarna. Tre arkitektoniska blommor, två med de böljande vågformade taken, kröner teater- och konsertsal och den tredje, ett solur, pryder taket ovanför restaurangen. Kulturhuset invigdes 2002 och är 16 000 kvadratmeter stort. Låter arkitektens namn bekant? Kim Utzons far, Jörn Utzon, ritade operahuset i Sydney, Australien.

Fick du hjälp av informationen på sidan?