Det första tape art-evenemanget i Sverige

I höst kommer korridorerna och väggarna i Dunkers kulturhus att vara fyllda med olika färgade och formade konstverk. Alla helsingborgare är välkomna att vara med och testa att göra tape Art.

Tape Art är en konstform som går 50 år tillbaka och ursprunglig kom från Tyskland. Dunkers kulturhus kommer att genomföra ett stort tape-art galleri, vilket är nytt för den svenska konstscenen. Detta kommer att hållas i en vecka under namnet Helsingborg tape week. Vem som helst kan delta gratis, men fokus ligger mest på de unga mellan 15-25 år. Man kommer att lära sig att använda flera tekniker för att skapa Tape art. Spektras Carl Nordahl är den konstnär som är initiativtagare för evenemanget. Han deltog i ett projekt i Danmark förra året, där han blev introducerat för konstformen, och valde att ta med sig den hem till Sverige.
– Tape art som konstform är lättare än man tro att göra”. säger Nordahl.

Både nybörjare och konstnärer kommer att finnas med i eventet. Det krävs inga förkunskaper, exempelvis kan man välja att göra så få detaljerade tavlor som möjlig, istället för komplicerad eller svår tape art. Det kan vara två sträckta linjer av tejp som bildar en rektangel och med lite små detaljer kan man bilda t,ex en 3-D rektangel och man kan ändra färgen på tejpen för mer spänning. Det används olika typer av material och tejp för tape arten, och den kan fungera på olika ytor som t,ex på papper, plast, glas-fönster och även som street art. Nordahl förklarar att syftet är att visa ett nytt konstuttryck för helsingborgarna. Att hitta ett nytt sätt att uttrycka sig. Dessutom är tape art en miljövänlig konstform. Därför att den använda tejpen samlas efteråt, och återvinnas, antingen som pappersåtervinning eller plaståtervinning, och väggarna förstörs inte. Han tycker att det skulle vara kul om folk kom till Dunkers kulturhuset och vill prova på.

– Ofta när man ser imponerande konst så tänker man att man inte kommer att försöka sig på det. Men detta är för alla nybörjare, så man kan komma hit och lära sig olika tekniker. Evenemanget kommer att synas inuti Dunkers kulturhus, men även ute på stan.  Helsingborg tape week kommer att presenteras efter sommaren. Men redan nu under augusti har Spektra smygstartat med workshops för att testa tekniker inom tape art.

Text: Yara Rajjoub – Spektra media
Bild: Dunkers kulturhus Spektra

Publicerad:

BoostHBG lyfter ambitiösa kreatörer

Är du en ambitiös kreatör som vill att ditt projekt ska nå en publik? Som vågar bemöta utmaningarna av en globaliserad värld som rör sig i högt tempo? Då är BoostHBG något för dig! 

BoostHBG är ett resurscenter som investerar i utvecklandet av kreatörer och deras projekt. Insatsen är även till för att du som kreatör, ska kunna undersöka hur du hittar och når fram till din publik, samt hur du håller dig relevant i den audiovisuella produktionsbranschen. Det tillåter dig att testa ditt projekt och se vad som behöver utvecklas vidare, och hur du tar dig till när allt inte går enligt planen. Det är viktigt att våga utforska sin egna kreativa process och kunna se hur man tar sig framåt. Vilka svar behöver du få, för att ta dig framåt i projektet?

Insatsen av BoostHBG kan användas för att t.ex. skapa prototyper för ditt projekt, anlita en coach som hjälper dig, eller för att kunna ha möjligheten att gå på relevanta evenemang, såsom workshops eller konferenser, för att kunna bygga upp ditt projekt och utvecklas. Du leder ditt projekt själv – och genom BoostHBG får du en kontaktperson som agerar vägvisare och bollplank. Det du vill undersöka, och frågorna du har att ställa, kan BoostHBG hjälpa dig hitta svaren på.

Projekt som BoostHBG har “boostat” inkluderar bl.a. sådant som dokumentärfilmer, manusförfattande, filmskapande, och spelutveckling. Alltså, flera olika kreativa processer för att på något sätt förmedla en berättelse genom sitt projekt. På hemsidan går det även att läsa om föregående projekt och kreatörer som har fått deras stöd.

Så, om du är en innovativ kreatör som har ett projekt och en story att dela, men känner att du vill utveckla specifika aspekter av din kreativa process och dess resultat, då kan BoostHBG vara för dig. Du lär dig av din nyfikenhet och att våga testa dig fram. Helt enkelt, är konceptet att du får en “boost” på vägen som kreatör.

Ansökan till stöd inför hösten 2021 är just nu öppen med deadline den 29 augusti. På BoostHBG:s hemsida kan du läsa mer.

Text: Mathilda Selifanenkova Johansson – Spektra Media
Bild: BoostHBG

Publicerad:

Sundstorgets minigolfbana med inslag av konst

Under vintern var det en isbana som fyllde torget, under sommaren är det en minigolfbana. Det har varit ett projekt som staden tillsammans med konstnärer valt att skapa för att familjer av olika slag ska kunna roa sig med en rolig minigolf i stan.

För att sommaren i stan ska kunna bli ännu bättre har kommunen valt att använda Sundstorgets yta till att skapa en minigolfbana som dessutom har en hel del inslag av konst. Tim Nedrup, känd under artistnamnet Tim Timmey, är en av de artister och konstnärer som har medverkat med sin talang för att kunna skapa en så bra minigolfbana som möjligt. Under en intervju berättade Tim att anledningen varför han valde att skapa just en dinosaurie är inget mindre än att den symboliserar ett litet smakprov på temat dinosaurier som en ny lekplats kommer att ha i östra Helsingborg inom kort.

Tim förklarade även processen som ledde fram till att resultatet blev en dinosaurie av arten Triceratops, då detta inte var planen från början. Det var först tänkt att han skulle skapa en långhals men med tanke på att golfbanan inte har den höjden eller volymen i övrigt blir det inte lika sammanhängande som de hade önskat. Resultatet blev därav en mindre dinosaurie för både banans och barnens skull.

Efter att ha testat banan kan jag med gott samvete säga att banan är mycket mer underhållande än många andra minigolfbanor tack vare inslagen av konst som olika artister och konstnärer valt att skapa. Konsten påminner även om att kultur (främst i form av konst) och sport ofta samarbetar inom olika evenemang för att skapa det hela mer intressant att både göra men också att kolla på.

Ifall ni känner för lite omväxling från jobbet eller shoppandet i stan är minigolfen öppen för att du ska kunna ta med familj, kompisar eller kanske till och med kollegorna på en runda.

Text: Cedra Cederbonds
Foto: Spektra Media

Publicerad:

Land Art - Vacuum dancing

Land art är ett projekt med sommarpraktik, där ungdomar hjälper olika konstnärer med att få deras idéer till verklighet.

Ett perfekt sommarjobb för att visa sin kreativitet och öva på att vara kreativ även om man inte känner för det, träffa nya människor i sin ålder och deltaga i konstprojekt som kommer att vara en del av Helsingborgs dekorationer under några år. Ett av Land art-projekten ungdomarna jobbar med idag, leds av Nawas Korbaj. Korbajs idé detta år var att skapa en skulptur som ser ut som en abstrakt silhuett av dansande balettkvinnor utan några skarpa linjer – Vacuum dancing. Vacuum i namnet kommer från hans jämförelse av själva vakuumet som inte går att se, och människosjälen som är lika osynlig i våra ögon men som kan dansa till när vi känner några särskilda känslor. Med projektet vill Korbaj också beskriva hur Helsingborg känns för honom. Som en människa som har bott i olika städer i Sverige, tycker han att Helsingborg har sin egen rytm och känsla som han även vill visa i sitt konstverk. Skulpturen ska kännas lätt och flowy och ska liksom vara fortsättningen på den rytmen konstnären pratade om, för att passa in i Helsingborgs omgivning som är viktigt om man räknar med att den ska stå i Helsingborg inte mindre än fem år.

Vid dagens slut är ungdomarna jättenöjda med sitt roliga jobb, som de hade tur med att få och säger även att det känns bra att veta att de deltog i något som kommer att visas upp för alla och kommer att vara en del av staden. Konstnären var däremot glad att ha dessa trevliga personer att hjälpa honom med att få till livet i hans känslofulla idé.

Text & foto: Margarita Eilers – Spektra Media

Publicerad:

Spektra medverkar i kreativt boot camp

Kreativitet, gemenskap och utmaningar är de ord som sammanfattar Kreativt Boot Camp. Under en veckas tid kommer ungdomar att få möjligheten till att  på Pixlapiren utforska och experimentera med olika tekniker inom konst med hjälp av konstnärer och lärare av olika slag.

Spektra väljer att sponsra och medverka som workshopsledare i Boot Camp-veckan för att uppmuntra och visa ungdomar varför det är viktigt att jobba på sin kreativa sida.

Efter en intervju med veckans initiativtagare, Linus Edman från Skol- och fritidsförvaltningen – förklarar han att hela konceptet handlar om att man inte kan säga att man inte tycker om eller klarar av att göra någonting förens man provat och omprovat. Han menar att det tar tid innan man ser resultat i saker och ting och att skapa en kreativ vecka inom konst är ett perfekt tillfälle för att utmana, peppa och utveckla sig själv och andra. För att ge ungdomarna en så stor chans så möjligt innehåller veckans dagar olika teman och tekniker inom konst; allt från klassisk målning och tecknat tema till graffiti med regnbågens alla färger.

Anledningen varför Linus och många andra väljer att engagera sig i en sån här vecka är för att de vill att ungdomar ska ta steget att utforska en sida av de själva som de annars kanske inte skulle våga. Det blir ibland en utmaning eftersom det tar en hel del försök innan man får det önskade resultatet. När man sen uppnått detta lyfter självkänslan på ett helt annat sätt.

Vi på Spektra, precis som många andra, är väldigt glada över att få tillföra med kunskap och material under denna speciella vecka och hoppas på att ungdomarna kommer känna att de trivs och utvecklas.

Text: Cedra Cederbonds – Spektra media
Foto: Dunkers kulturhus

Publicerad:

Avart på Dance macabre

Avart är ett svensk rockband som denna gång spelade sin konsert i konstutställningen Dance macabre på Dunkers kulturhus.

Bandet består av tre medlemmar – en gitarrist, en basist och en trummis. Alla tre deltog i sången. En av de positiva egenskaper jag märkte på bandet även innan de började spela, var hur relativt enkelt de pratade med publiken och gärna tog kontakt. Sedan när all elektronik blev stämd började bandet spela. Och det är kring detta jag har mest åsikter och tankar att dela med mig av. Först och främst så vill jag peka ut hur de några gånger under konserten bad människor om att dansa, men gav med sin musik däremot ingen energi eller inspiration som skulle få människor att vilja dansa. Det fanns inte tillräckligt mycket liv i deras musik, som enligt mina funderingar kommer från att de inte kunnat komma överens en rock-genre. På platser där deras musik var menad att luta mer åt en hård metal-riktning, saknades styrka i deras sång och instrument, medan de “långsammare” delarna var tråkiga och saknade variation. Att spela om samma ackord i samma slag gjorde att de hann tappa bort publikens intresse i låtarna.

Det som är också så sorgligt är att jag inte säger att deras musik var helt katastrofalt dålig. Avart hade en del potential på vissa platser i deras låtar, men det kändes alltid som om de inte vågade eller visste vad man ska göra när låten börjar bli kraftfull. Många gånger byggde de upp rätt så intensiva moment och varenda gång förväntade jag mig att de skulle nå klimax och ge oss en stark avslutning, men istället så lugnade de bara till sig och gick över till lugnt och tråkigt spelet igen. När jag kollar på en rock konsert förväntar jag mig att se människor som spelar, har det roligt med deras instrument och uttrycker sig själva genom dem. Om man ska sammanfatta Avarts konsert i Dance macabre, så kan jag säga igen – det var inget förfärligt. Låtar gick att lyssna på och vissa hade även några intressanta moment. Men bandet måste fundera på hur man håller en lyssnare intresserad. Samt att vara lite mer expressiv och våga ta i mer i sången och musiken, våga att skrika till på vissa ställen och leka lite mer med gitarrackord och slag.

Text: Bore Ragnarok – Spektra Media
Foto: Mathilda Selifanenkova Johansson – Spektra Media

Publicerad: