Land Art – Vacuum dancing

Land art är ett projekt med sommarpraktik, där ungdomar hjälper olika konstnärer med att få deras idéer till verklighet.

Ett perfekt sommarjobb för att visa sin kreativitet och öva på att vara kreativ även om man inte känner för det, träffa nya människor i sin ålder och deltaga i konstprojekt som kommer att vara en del av Helsingborgs dekorationer under några år. Ett av Land art-projekten ungdomarna jobbar med idag, leds av Nawas Korbaj. Korbajs idé detta år var att skapa en skulptur som ser ut som en abstrakt silhuett av dansande balettkvinnor utan några skarpa linjer – Vacuum dancing. Vacuum i namnet kommer från hans jämförelse av själva vakuumet som inte går att se, och människosjälen som är lika osynlig i våra ögon men som kan dansa till när vi känner några särskilda känslor. Med projektet vill Korbaj också beskriva hur Helsingborg känns för honom. Som en människa som har bott i olika städer i Sverige, tycker han att Helsingborg har sin egen rytm och känsla som han även vill visa i sitt konstverk. Skulpturen ska kännas lätt och flowy och ska liksom vara fortsättningen på den rytmen konstnären pratade om, för att passa in i Helsingborgs omgivning som är viktigt om man räknar med att den ska stå i Helsingborg inte mindre än fem år.

Vid dagens slut är ungdomarna jättenöjda med sitt roliga jobb, som de hade tur med att få och säger även att det känns bra att veta att de deltog i något som kommer att visas upp för alla och kommer att vara en del av staden. Konstnären var däremot glad att ha dessa trevliga personer att hjälpa honom med att få till livet i hans känslofulla idé.

Text & foto: Margarita Eilers – Spektra Media