#ingenlitenlort – en utställning om opinionsbildaren Astrid Lindgren

16 februari – 28 april 2019

Hon kämpade mot kärnkraft och försvarade det öppna landskapet. Hon gav djuren en röst och protesterade mot trånga burar och ovärdiga villkor. Hon tog ställning mot våld, hjälpte flyktingbarn och drog unga nynazister i örat. Det här är utställningen om Astrid Lindgren som opinionsbildare och betydelsen av att göra sin röst hörd.

Astrid Lindgren är inte bara en av Sveriges mest kända författare, hon är även en av världens mest översatta författare. Många är de som har läst berättelserna om Pippi Långstrump, skrattat åt Emil i Lönneberga och fällt en tår för bröderna Lejonhjärta. Utställningen #ingenlitenlort lyfter fram en annan sida av Astrid Lindgrens liv och värld. En värld som tar avstamp i Astrid Lindgrens till synes outtröttliga engagemang och opinionsbildande arbete. Ett arbete som fortsatte tills hon närmade sig 90 år.

Astrid Lindgren är redan världsberömd när hon som 68-åring ilsknar till över att hon betalar mer i skatt än hon tjänar. Hon skriver sagan om Pomperipossa, som publiceras i Expressen 1976. Med den följer en debatt om makt och maktmissbruk och om den socialdemokratiska regeringens självbild. Sagan sägs bidra till att regeringen förlorar valet samma år. 1976 blir en start på en period i Astrid Lindgrens liv där författandet ofta får stå tillbaka för politiken.

Hur ser det demokratiska samtalet ut i dag när inte ens våra egna politiker kan bilda regering? Hur gör du din röst hörd i åsiktsbrus och digitalt skrikande online på mobiler och datorer? Hur blir du en modigare människa? Kan ord ge makt? Varför får vissa ord betydelse medan andra försvinner? Var diskuteras viktiga ord i dag? Finns det något som skulle göra att du höjer din röst? I den här utställningen får besökaren både fundera själv och ta del av andras tankar kring frågan om mod.

Utställningen innehållet såklart en mängd ord och texter, allt från brev, inlägg, citat till barnkonventionens artiklar. Men också flera filmer, interaktiva delar, ljud, bilder och så vidare. Det är inte konst, utan en utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare. Hon använde ordet, och det är det som är det centrala i utställningen. Vi skapar rum för att diskutera och interagera kring att göra sin röst hörd. Ett pedagogiskt projekt för stora som små samhällsmedborgare.

Till utställningen finns en gedigen lärarhandledning med uppgifter att göra i och utanför utställningen. Handledningen utgår från läroplanen och riktar sig mot årkurs 6 till och med årkurs 1 på gymnasiet. Innehållet kan också enkelt anpassas för att passa SFI-klasser. Utställningen är på engelska och svenska.

Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Huvudfinansiär är Svenska Postkodstiftelsen. Producent är Annmari Kastrup, Actit Kommunikation.

Plats: Utställningshall 1 B

Information in English.

Fick du hjälp av informationen på sidan?