För vuxna som besöker Under hökens vingar kom! tillsammans med barn

Under hökens vingar kom!  är en utställning som visar samtidskonst i olika material och tekniker av tre konstnärer verksamma i västra och nordvästra Skåne. Konstnärerna är Gertrud Alfredsson, Nan Embäck och Johan Bjärntoft.

I utställningen möts vi av stora målningar med färgstarka landskap och intima porträtt, mystiska masker och stolta skulpturer, en porlande bäck och keramikformer inspirerade av naturen. Verken kan hjälpa oss att reflektera över vår relation till andra människor, men också till oss själva. De kan inspirera till tankar om naturen och världen vi lever i, samtidigt som de bjuder in till att använda vår fantasi.

Hur ofta hör vi ljudet av en bäck? Rör oss i skogen och vid vattnet? Ser vi människorna omkring oss? Vet vi vilka de är? Och vilka känslor väcks när vi står framför en samling masker? Bär jag en mask? Gör du?

Tips under besöket i utställningen:
Upptäck verken och rummet tillsammans. Här finns en station där det går att känna på materialen konstnärerna har använt, det finns en bäck att hoppa över och stubbar att sitta på, stora kuddar att luta sig emot och en modell där ni kan flytta runt objekten i utställningen.

Fundera över: Vad är konst för något? Vad får man göra i en utställning? Hur hade ni velat visa konst? Vilka material har konstnärerna använt? Hur tror ni det känns att göra konst? Är det roligt? Svårt?

Stanna gärna vid målningen On our way där vi ser figurer som åker buss. Fundera över vad de pratar om, vart de är på väg och hur det är att vara på en buss.

Vid skulpturen Väntan kan ni diskutera vad eller vem väntar figuren på. Hur känns det att vänta?Under keramikskulpturen Från ovan som hänger uppe på väggen kan ni fundera över hur rummet ser ut uppifrån. Vad gör skulpturen där uppe? Hur tror ni att det vore att sitta där?

Efter besöket:
– Skapa egna masker med runda papptallrikar, tygrester och kartong som bas.
– Rita eller skulptera vänner till skulpturen i verket Väntan.
– Gör en gemensam teckning med kolkritor eller kolpennor på ett stort papper.
– Gör egna träd i lera eller ståltråd och sätt samman dem i en skog.
– Ta med en Ipad till utställningen och låt eleverna turas om att fotografera verk/detaljer som de fastnar för och presentera sedan en och en det de har sett/upplevt.

Fick du hjälp av informationen på sidan?