På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar

En utställning om vad som gör människa till människa och Helsingborg till Helsingborg. På gränsen är en permanent utställning som presenterar en mängd föremål, berättelser och händelser som utspelat sig i staden.

Tanken svindlar, men det gick människor här långt innan gator och själva staden Helsingborg existerade. Hur mycket har vi egentligen förändrats som människor de senaste tvåtusen åren? Blickar vi inte fortfarande mot stjärnorna och grubblar på samma stora frågor? Vem vi är, var vi kommer från, vart vi är på väg?

Människan är central i utställningen. Liksom gränsperspektivet. Geografiskt, politiskt, moraliskt, mänskligt. Vi uppmanar dig att överskrida gränser, både utanför och inom dig själv. Därtill försöker utställningen förklara vad historia egentligen är och vem som skapar den. Är det du eller vi, eller är det någon annan? Följ med på en upptäcksfärd genom utställningen!

För att få en guidning och fördjupad upplevelse av utställningen rekommenderar vi dig att ta del av audioguiden i ”Guide Helsingborg”. Appen guidar dig med ljud, bilder och text. Du kan också använda appen hemifrån för att fördjupa dig eller planera ditt besök. Till utställningen På gränsen finns en svensk och engelsk vuxenaudioguide (rött spår), en svensk fördjupningsguide (grått spår) och en svensk barnaudioguide (gult spår).

Människan i fokus

Eftersom historia består av och skapas av människor så kommer du att möta flera intressanta personligheter i utställningen. En del kanske du känner till sedan förut men i utställningen får de lov att berätta andra historier än de vi vanligen hör. Du får också lära känna människor som aldrig fått komma till tals i vare sig historien eller i några utställningar. De har mycket att berätta, säkert sådant du inte kände till sedan tidigare.

Hundskelett i mosse

Utställningen innehåller spår från de första kända människorna som kom till den här platsen för ca 8.000-10.000 år sedan. Spåren efter dem blev funna i Allerum i början av 1900-talet, då Birger Månsson bröt torv på Allerums mosse. Under arbetet upptäckte han flera föremål av sten och horn tillsammans med delar av ett hundskelett och en fågelpil. Själva fyndet, historien kring det och teorier om varför hunden hamnat i mossen presenteras i utställningen.

Flyktingbåt

Krig och konflikter utspelar sig på många platser i världen. Så har det förmodligen varit i hela människans historia. Människor flyr och återvänder hem igen. Här i Helsingborg, och har det tidigare bott, många människor som kommit i kontakt med krig. I utställningen visas en flyktingbåt från andra världskriget. Det enda vi vet är att den är hemsnickrad och att det var två danska ynglingar som flydde över sundet en mörk natt. Finns det några berättelser om flykt och krig i din familj?

In English

Besök utställningen

Permanent utställning

Var: Lokalhistoriska hallarna, entréplan

Fri entré.

Audioguide finns på svenska, engelska, för barn och ett ett fördjupningsspår.

Audioguide/ Guide Helsingborg

Hos oss på Dunkers kulturhus kan du fördjupa dig i våra utställningar i din egen takt eller med guide. Audioguiden finns i appen ”Guide Helsingborg” som finns både för iOS (iPhone och iPad) och för Android-enheter.

Läs mer om Guide Helsingborg.

Helsingborgs museum visar sig i På gränsen

Helsingborgs museum har sedan starten 1909 haft i uppdrag att samla och dokumentera livet i Helsingborg och nordvästra Skåne. Både det liv som utspelat sig i historisk tid men också det som pågår i samtiden för framtida generationer.

Av alla de hundratusentals objekt som finns i Helsingborgs museums samling visas ett noga urval av dem i utställningen På gränsen.

Är du intresserad av samlingen? Ta del av fler historier på Helsingborgs museums webbplats.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close