Ingen är immun

RumEtts nästa utställning handlar om att vara ung, frisk och aktiv, men ändå vara sjuk.

Hanna Kovacevic ställer ut i RumEtt och så här säger hon själv om sin utställning:

”Liggandes i sängen med slutna ögon. Klockan är 04:36 och det skulle ha blivit ljust ute ifall det var sommar. Jag skulle ha sovit djupt och kanske drömt något vackert. Men det är vinter, och jag mår inte bra. Det är tyst i rummet, men tystnaden är öronbedövande. Det är mörkt i rummet, beckmörkt, men inte i närheten så mörkt som det är i mitt huvud. Luften är stilla, men inombords stormar det likt aldrig förr. I nästa sekund, rinner det en droppe från ögat och en från armen. Och jag vet att nästa natt kommer bli likadan, för det finns hundratals likadana nätter innan denna.

Jag heter Hanna Kovacevic och är 16 år. Jag är till synes frisk och har underbar familj. Jag bor på en gård i skogen och har hästar, katter och en hund. Jag har bra betyg i skolan och jag tränar friidrott 4 dagar i veckan, och rider min häst de andra 3. Jag spelar gitarr och tar lektioner, och läser bok efter bok. Jag tecknar och skriver noveller, och lite poesi. Jag har några underbara vänner som jag träffar så ofta jag bara kan. Jag åker på resor till värmen och på träningsläger utomlands. Jag har ett perfekt liv får jag sagt till mig, för jag har ju allt det där. Men jag är sjuk.

Jag ville leva för alltid och få allt utav varje vaken sekund, nu ligger jag i sängen och önskar att livet redan var över. Jag har ett perfekt liv, men jag blev sjuk i en depression. Ingen är immun mot psykisk ohälsa. Och det är vad min utställning handlar om.

Jag hoppas innerligt att min konst och min text kan inspirera andra som är i samma situation att öppna upp sig och be om hjälp. För ingen ska någonsin behöva gå igenom något så fruktansvärt som detta är, ensam.”

Fick du hjälp av informationen på sidan?