Vivian Maier – Street Photographer

13 februari-22 maj 2016

Vivian Maier levde sitt liv tillbakadraget och med en stor integritet. 2007 uppdagades hennes fotografiska livsverk av en slump.

Det var när John Maloof ropade in en låda med negativ vid en auktion i Chicago. Vivian Maier har jämförts med erkända fotografer som till exempel Diane Arbus, Helen Levitt och Robert Frank.

Vivian Maier (1926-2009) föddes i stadsdelen Bronx i New York. Från tidigt 1950-tal och fyra decennier framåt arbetade hon i olika välbärgade hem i Chicago som barnsköterska (nanny). Under sitt liv levde hon privat, tillbakadraget och med en stor integritet.

År 2007 uppdagades Vivian Maiers omfattande fotografiska livsverk av en slump, när den då 26 årige amerikanske fastighetsmäklaren och hobbyhistorikern John Maloof ropade in en stor låda med negativ vid en auktion i Chicago. Samlingen visade sig innehålla över 120.000 negativ, Super 8– och 16 mm-filmer, ljudupptagningar, oframkallade filmrullar och ett flertal fotografier. Än idag pågår digitalisering och arkivering av detta material.

Det underlag som hittills är framtaget, och som visas i utställningen på Dunkers kulturhus, presenterar en självlärd, skicklig fotografs observationer av händelser och möten som hon var en del av under 1950- och 70-talets New York och Chicago. Hon fotograferade ordinära situationer, till synes sökande efter osynliga sprickor och ögonblick i det vardagliga livet. Hennes värld var de andra, de okända, anonyma människorna, som hon närmade sig och dokumenterade med sin kamera. Uppmärksamheten riktade sig mot gatulivet i olika delar av stadsmiljön, de välbeställda liksom de slitna och fattiga områdena. Vivian Maier fotograferade ögonblick – utslagna människor, lekande barn, grafiska element, liksom speglingar och reflektioner av det egna ansiktet i skyltfönster eller genom skuggbilder på marken. Gatan var hennes teaterscen och hennes bilder en förevändning för att kunna delta.

Under de sista åren av sitt liv levde Vivian Maier utblottad och i ensamhet. Hennes fotografiska livsgärning, som hon under åren samlat och hållit magasinerade, såldes några år innan hennes bortgång, på grund av obetalda förrådskostnader. Det var en stor del av innehållet i dessa magasin som John Maloof förvärvade och också förstod värdet av 2007. En bildskatt som annars kunde ha gått förlorad.

Vivian Maier har jämförts med erkända fotografer som till exempel Diane Arbus, Helen Levitt och Robert Frank. Alla samtida med Vivian Maier.

Utställningen Vivian Maier – Street Photographer ingår i John Maloofs samling och ger en glimt in i den värld som var Vivian Maiers; hennes liv och arbete, liksom den tid hon verkade i. För urvalet av bilder står curator Anne Morin från diChroma Photography i Madrid, Spanien.

Fick du hjälp av informationen på sidan?