Vänaste land uppå jord

Visades 3 mars–17 april 2022

Vänaste land uppå jord är en kollaborativ performance och installation av Sahar Al-Khateeb, residenskonstnär på Dunkers kulturhus och den Helsingborgsbaserade konstnären Areej Almansory, känd bland annat som reklamprofil för Kulturkortet.

Sahar bygger en installation av begagnade stolar som strävar efter att fånga en delvis motsatt upplevelse – en av att inte tillhöra. Hen interagerar med Areej i utställningsrummet och utforskar aspekter av makt och hemmahörande, av positionen som minoritet.

Areej visar sin film “Jag byter dig ej mot, allt i en värld” (2019) – om tillhörighet och dubbla identiteter. Den handlar om att höra hemma i två länder – födelselandet Irak och Sverige, som hon lever i sedan 19 år.

Sahar Alkhateeb är en palestinsk konstnär, verksam inom konst i Sverige sedan 2015 och boende i Uppsala. Hen skapar med installationer gjorda av begagnade stolar. Konsten behandlar frågor om individen och gruppen, särskilt minoritetspositionen och kraven från samhället. Sahar har en kandidatexamen i konst från internationella konstakademin i Palestina och en masterexamen i konst från Konstfack.

Areej Almansory är multimediakonstnär och född 1977 i Irak. I dag bor hon i Helsingborg. Areej har examen i måleri från Institute of Fine Arts, och en kandidatexamen i konst från Academy of Fine Arts i Baghdad. Hon skapar genom att måla och utför performance. Hennes konst handlar om kulturell identitet och förhållandet mellan det unika och mångfalden och hur det påverkar den egna irakiska identiteten.

Fick du hjälp av informationen på sidan?