Ung Svensk Form 2024

Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och vandringsutställning som pågått sedan 1998. Huvudsyftet är att bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk design. Ur hundratals ansökningar utser en renommerad jury 24 vinnare, som därefter deltar i den turnerande utställningen. Under 2024 visas utställningen på sex av landets kulturcentrum och museer. Ung Svensk Form blir som en rapport av det senaste och mest innovativa som sker på universitet och högskolor inom formgivning. Flera av de mest kända namnen inom svensk formgivning startade en gång i tiden sin karriär i Ung Svensk Form.

Med start 2024 går Dunkers kulturhus in som ny huvudproducent och presenterar en helt ny utställningsform vi kallar Årsringar. Årsringar är formgiven av Matti Klenell och har fokus på hållbarhet, återanvändning och förändring över tid. Formen består av modulära golvpodier som kan arrangeras på olika sätt, där traditionellt stänkmåleri förädlar trämaterial vi sällan ser i form och utställningssammanhang. Utställningskonceptet kombinerar hållbarhet, kreativitet och unik visuell estetik för att skapa en dynamisk utställning och går i bräschen för hur vi bör hushålla med våra resurser.

Utställningen Ung Svensk Form 2024 är en samproduktion mellan Svensk Form och Dunkers kulturhus. Projektet genomförs i samarbete med Ikea of Sweden, Ikea Museum, Malmö stad, Stockholm Furniture Fair, Svenskt Trä och en lång rad med stipendiegivare och utställningsarrangörer.

Utställningskatalog för Ung svensk form 2024 (pdf)

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?