The Universal Soldier

Visades 24 februari-31 maj 2023.

Verket The Universal Soldier, en dödsarmé i form av fem skelettsoldater i järn sammanvuxna med sina gevär, skapades av Bertil Englert som protest mot krig för 45 år sedan.  Det är förmodligen Englerts mest kända verk som än i dag är högst aktuellt. Verket är inspirerat av den indianska fredsaktivisten och protestsångerskan Buffy Sainte-Maries sång med samma namn. Under våren kan du se konstverket i Dunkers kulturhus foajé. Invigningen äger rum 24 februari klockan 15:00 av Sören Sommelius, på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.

Tanken var att soldaterna skulle stå ute och rosta sönder i takt med världens krig. När konstverket köptes in av Helsingborgs museum år 2000  blev det en del av museisamlingen och har därför inte en offentlig permanent placering. Det långtidsförvaras i ett klimatiserat magasin så att det, utifrån museets uppdrag, kan bevaras och visas upp även för framtida helsingborgare.
I museets regi har verket tidigare varit utställt vid tre tillfällen, senast på Dunkers Kulturhus 2011.

– Bertil Englerts konstverk The Universal soldier är, trots att det påbörjades 1967, tyvärr fortfarande aktuellt. Det känns därför viktigt att det visas för att uppmärksamma de krig och oroligheter som pågår i Ukraina, men även på alldeles för många andra platser i världen, säger Therese Kruse avdelningschef, Helsingborgs Museum.

Om konstnären Bertil Englert
Bertil Englert är född i Helsingborg 1932 och utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg samt på Konsthögskolan i Stockholm. Han är en mångsidig konstnär som verkar både som målare, tecknare, grafiker och skulptör.
Bertil Englert har under lång tid arbetat med teman kring nationalitet, fred och harmoni med naturen. Han debuterade på Gröna Paletten i Stockholm 1965 med en svit porträtt gjorda i Grekland.  I och med en del världshändelser, som militärkuppen i Grekland 1967 och mordet på Martin Luther King året därpå, väcktes hans engagemang för fred.

Vill du se mer av Bertil Englerts konst finns det i Helsingborg ett offentligt verk i Mariastadens centrum med titeln Saturnus ringar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?