”Sorry att jag finns” – om hemlöshet i Helsingborg

27 september 2016 – 5 mars 2017

Hemlösa EU-migranter blev en vanlig syn i våra städer under 2014. De gav den akuta hemlösheten ett nytt ansikte. Tiggarna, som de kallas, skapade många diskussioner i landet Sverige.  Våren 2015 påbörjade Helsingborgs museer en dokumentation av hemlösheten i Helsingborg.

De EU-migranter som kom till Helsingborg var framförallt romer från Rumänien. Den ekonomiska krisen och ökad arbetslöshet bland den rumänska befolkningen har gjort att romerna fått det ännu svårare. De ger en berättelse om misär och fattigdom i hemlandet och om ett akut behov av pengar.

Men hemlöshet är inget nytt. Även de lokalt hemlösa finns mitt ibland oss. Vi måste se alla hemlösa. Vilka är de? Hur ser deras vardag ut?

Våren 2015 påbörjade Helsingborgs museer en dokumentation av hemlösheten i Helsingborg. En fotograf och antikvarie från Kulturmagasinet/Helsingborgs museer har följt människor som inte hade en fast bostad. Det kunde vara EU-migranter som sov i tält, människor som bodde i tillfälliga boenden eller inte alls visste var de skulle tillbringa natten. De besökte också hjälpverksamheter och träffade de engagerade människorna bakom.

Målet var att ge en ”ögonblicksbild” av en vardag som inte finns representerad i museets samling. Att ge en röst till de människor som är hemlösa i Helsingborg. En svår och känslig uppgift men så oerhört viktig för att belysa, skapa förståelse och ge mänsklig respekt till de hemlösa.

Denna utställning berättar om de människor som Kulturmagasinet/Helsingborgs museer mött.

Ett samarbete mellan Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Utställningsproduktion: Charlotta Jönsson, utställningsproducent/curator Dunkers kulturhus

Fick du hjälp av informationen på sidan?