Shaun Tan – Lost Things

14 april – 12 augusti 2018

Shaun Tan (född 1974) betraktas som en av världens absolut främsta illustratörer. Hans drömska och surrealistiska bildberättelser, och hans förmedlade ord, rör sig ofta över filosofiska och sociala fält liksom över politiska och historiska ämnesområden.

Shaun Tan växte upp i ett förortsområde norr om Perth i västra Australien och började tidigt i tonåren göra illustrationer för bland annat science fiction- och fantasymagasin. Efter en akademisk examen i konst, historia och litteratur fick han flera illustrationsuppdrag som inte sällan kretsade kring fantasieggande, surrealistiska teman.

Genombrottet kom 1998 med allegorin The Rabbits, som beskrev koloniseringen av Australien med text av John Marsden och illustrationer av Shaun Tan. Två år senare utkom boken The Lost Thing som visas i utställningen via ett flertal originalillustrationer och den animation av boken som han erhöll en Oscar för 2011 i kategorin Bästa utländska kortfilm. Samma år tilldelades Shaun Tan även utmärkelsen ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), världens mest prestigefyllda pris för gärningar inom barn- och ungdomslitteratur.

Ytterligare en fokusering kring urval av Shaun Tans verk visas i utställningen i form av illustrationer ur boken Ankomsten som rör immigranters intryck av det främmande, det nya, det outgrundliga i livsförändringen som sker vid byte av bosättning till nytt land, en annan kontinent. Ett ämne som kanske är mer aktuellt än någonsin. Boken är en ordlös grafisk återgivelse som skildras via berättande, berörande bilder.

Utställningen Shaun Tan – Lost Things på Dunkers visar 44 st originalillustrationer ur flera av Shaun Tans böcker liksom film och ett rum för upplevelse- och läsmöjligheter.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?