SALIGIA – Michael Kvium

31 oktober 2015 – 20 mars 2016

SALIGIA – Michael Kvium producerades av Dunkers kulturhus och visade sju nyproducerade verk som symboliserade de sju dödssynderna.

Utställningen SALIGIA är producerad av Dunkers kulturhus och är den första stora utställningen med verk av Michael Kvium som visats i Sverige. Utställningen visade sju nyproducerade verk av mycket stora format, 3 skulpturala verk och en 17 meter lång muralmålning av Michael Kvium, gjord på plats i konsthallen. En nyproducerad film om Michael Kvium, textad på engelska, visades liksom en audioguide där Michael Kvium själv berättar om sitt konstnärskap och verken i SALIGIA.

SALIGIA tog sin utgångspunkt i de sju dödssynderna som nedtecknades av påven Gregorius I på 500-talet. Titeln var en akronym och speglade de initiala bokstäverna i de latinska benämningarna av synderna. Vilken relevans äger dessa kardinalsynder idag i en värld där (nästan) allt är tillåtet, där dåtidens strikta moralregler har tunnats ut eller trängts undan? Hur hanterar den moderna människan innehållet i och effekterna av de sju dödssynderna?

Utställningen invigdes av Dennis Dahlqvist, konst- och designkritiker (bl a Kulturnyheterna, SVT).

Katalogsläpp

I samband med utställningen producerades en katalog/bok som ger en djupare inblick i Michael Kviums konstnärskap och person liksom det konstnärliga uttryck som utställningen visar upp. Katalogens texter är författade av Dan Jönsson (kulturjournalist och författare), AnnCatrin Gummesson (utställningsproducent) och Michael Kvium. Språk: Svenska och engelska. Utgivningen sker i samarbete mellan Michael Kvium, Dunkers kulturhus och Art & Theory Publishing Ltd.

Kort fakta om Michael Kvium

  • Född 1955 i Horsens, Danmark.
  • 1979-1985 studier vid Det Kongelige Danske Kunstakademi
  • Michael Kvium är representerad vid flera danska och internationella museer.
  • I Sverige är han representerad vid Akvarellmuseet (Skärhamn) och vid Göteborgs Konstmuseum.
  • Kvium har mottagit The Eckersberg Medal från Det Kongelige Danske Kunstakademi och Riddarkorset ur Dannebrogordenen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?