På gränsen – Helsingborgs historia och museisamlingar

Visades 27 april 2012 – 10 april 2023

En utställning om vad som gör människa till människa och Helsingborg till Helsingborg. På gränsen är en permanent utställning som presenterar en mängd föremål, berättelser och händelser som utspelat sig i staden. Nu har nedräkningen startat. Den 10 april är sista chansen att besöka På gränsen i sin nuvarande form innan den stängs, rivs och byggs om. Med anledning av detta bjuder vi på utflyttningsfest den 10 april med ett späckat program. I april 2024 öppnar den nya lokalhistoriska utställningen på våning 3.

Tanken svindlar, men det gick människor här långt innan gator och själva staden Helsingborg existerade. Hur mycket har vi egentligen förändrats som människor de senaste tvåtusen åren? Blickar vi inte fortfarande mot stjärnorna och grubblar på samma stora frågor? Vem vi är, var vi kommer från, vart vi är på väg?

Människan är central i utställningen. Liksom gränsperspektivet. Geografiskt, politiskt, moraliskt, mänskligt. Vi uppmanar dig att överskrida gränser, både utanför och inom dig själv. Därtill försöker utställningen förklara vad historia egentligen är och vem som skapar den. Är det du eller vi, eller är det någon annan? Följ med på en upptäcktsfärd genom utställningen!

För att få en guidning och fördjupad upplevelse av utställningen rekommenderar vi dig att ta del av audioguiden i ”Guide Helsingborg”. Appen guidar dig med ljud, bilder och text. Du kan också använda appen hemifrån för att fördjupa dig eller planera ditt besök. Till utställningen På gränsen finns en svensk och engelsk vuxenaudioguide (rött spår), en svensk fördjupningsguide (grått spår) och en svensk barnaudioguide (gult spår).

Människan i fokus

Eftersom historia består av och skapas av människor så kommer du att möta flera intressanta personligheter i utställningen. En del kanske du känner till sedan förut men i utställningen får de lov att berätta andra historier än de vi vanligen hör. Du får också lära känna människor som aldrig fått komma till tals i vare sig historien eller i några utställningar. De har mycket att berätta, säkert sådant du inte kände till sedan tidigare.

Hundskelett i mosse

Utställningen innehåller spår från de första kända människorna som kom till den här platsen för ca 8.000-10.000 år sedan. Spåren efter dem blev funna i Allerum i början av 1900-talet, då Birger Månsson bröt torv på Allerums mosse. Under arbetet upptäckte han flera föremål av sten och horn tillsammans med delar av ett hundskelett och en fågelpil. Själva fyndet, historien kring det och teorier om varför hunden hamnat i mossen presenteras i utställningen.

Flyktingbåt

Krig och konflikter utspelar sig på många platser i världen. Så har det förmodligen varit i hela människans historia. Människor flyr och återvänder hem igen. Här i Helsingborg, och har det tidigare bott, många människor som kommit i kontakt med krig. I utställningen visas en flyktingbåt från andra världskriget. Det enda vi vet är att den är hemsnickrad och att det var två danska ynglingar som flydde över sundet en mörk natt. Finns det några berättelser om flykt och krig i din familj?

I filmen nedan kan du se hur det såg ut när På gränsen byggdes.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

In English

Fick du hjälp av informationen på sidan?