Helsingborgs Dagblads fotopris 2023

För första gången ställs Helsingborgs Dagblads fotopristagare ut på Dunkers kulturhus. Vinnare av årets fotopris 2023 är Nils Petter Löfstedt. Löfstedt började som assistent åt Jean Hermansson, vars biIder skildrade arbetare från mitten av 1900-talets Sverige. Löfstedt letade senare upp personerna och miljöerna i Hermanssons fotografier och fann att de levde. På liknande vis har Löfstedt gett ungdomsaktivister sina röster tillbaka, då han återupptäcker sina fotografier från den våldsamma belägringen av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001 och nu intervjuar personerna på nytt i en skakande dokumentär.

Utställningen ”På Hvitfeldtska bodde vi” bygger på Nils Petter Löfstedts fotografier från dygnet på Hvitfeldtska 2001. Utställningens texter bygger på samtal mellan fotografen och de som syns på bilderna. Utställningen visar även den omtalade dokumentärfilmen i sin helhet.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Vernissage 19 oktober
Klockan 17.10 – Välkomsttal av Johan Malmberg, kulturredaktör Helsingborgs Dagblad, och Axel Swanstein, utställningsproducent Dunkers kulturhus
Klockan 17.30 – Visning tillsammans med Nils Petter Löfstedt

Dokumentärfilmen På Hvitfeldtska bodde vi kommer att spelas kontinuerligt under hela utställningstiden med start från att utställningen öppnar för dagen. Filmens speltid är 90 minuter och startar om direkt igen efter att den är slut.

Samtalsserie med Helsingborgs Dagblad
21 oktober klockan 13.00, Nils Petter Löfstedt möter Kent Klich
28 oktober klockan 13.00, Familjen Sommelius historia
2 november klockan 12.10, Lunchsamtal: Vad händer på Dunkers?

Var: Entréplan, Dunkers kulturhus
När: 19 oktober – 5 november 2023
Entré: Fri entré

Fick du hjälp av informationen på sidan?