Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld

6 juni 2020 – 25 april 2021

Vad är det vi ser när vi ser det vi ser? Är det viktigt att förstå andras sätt att uppleva världen? Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara.

Att stiga in i Pija Lindenbaums universum bland småpappor, gråvargar och älgbrorsor är att ta ett rejält kliv in i barnets mest sårbara och utsatta värld. En utställning som väcker tankar och berör både barn och vuxna.

Milena Bergquist, Svenska dagbladet 2020-06-21

Barn är filosofer till sin natur. De ställer många och ocensurerade frågor under sin uppväxt och de vill ha svar. Att få veta och undra, och vara säker på det man tror på, är egenskaper som inte sällan putsas av när man blir lite äldre. I utställningen Gråvargar och Älgbrorsor är avsikten att tänja på verkligheten för ett ögonblick och att kanske förundras över det som då blir synligt för ögat, och för tanken. Den verklighet som då visar sig är kanske lika sann eller trolig som den verklighet som varje dag avspeglar. Åtminstone för den som betraktar.

Alla människor funderar över tillvarons innehåll utifrån sina egna perspektiv. Även om vi alla ser samma sak, eller upplever en händelse samtidigt, så kan vi ändå ha olika uppfattningar om det vi precis har varit med om. Vi upplever helt enkelt omvärlden genom vår egen personliga lupp. Så – är det vi ser verkligen det vi ser eller är det bara något vi bestämmer oss för?

Verklighet och fantasi är flytande begrepp för många barn. Ibland kan det också vara svårt att veta vad en dröm är. Så är det ofta i Pija Lindenbaums berättelser, som inte sällan beskriver egensinniga barns melankoliska tankar om världen runt omkring.

Utställningen Gråvargar och Älgbrorsor speglar oss människor, stora som små, och att kunna förundras över vardagens olika lågmälda nyanser genom ljus, ljud och rörelse. Utställningens innehåll vill inspirera till fantasifyllda tankar genom att låta böckernas bilder kliva ur sin bokliga form, och därmed uppmuntra till andra intryck. Att vara och fundera tillsammans, barn och vuxen, är en grundtanke i utställningen.

Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara. Men även kring det som kanske är mindre tydligt och direkt – om det uppmärksammas.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Fick du hjälp av informationen på sidan?