DET LÖSER SIG – Kim Nikander

Det löser sig är en utställning som bearbetar ångest av olika slag. Här är ångesten genomträngande och den innebär att övertänka allt. Till den gräns att hjärtat nästan bultar ut ur kroppen av små vardagsinteraktioner som att prata med en främling eller betala för något i kassan.

Parallellt illustrerar flera av verken en tidslinje om första kärleken. Hur omtumlande det kan vara att både få uppleva och mista den – särskilt när brytningen sker för att livet tar en i olika riktningar och inte för att känslorna var otillräckliga. Och hur svårt det kan vara att inte veta om det är slutet eller kanske bara en början.

Kim Nikander (född 2004) går fjärde terminen på Angered folkhögskola, en plats som har gett henne möjligheten att experimentera och hitta sin egen konstnärliga stil. För Kim är skapandet en förlösande process som tillåter ångesten att passera från hjärnan, genom pennan och ner på pappret. I hennes verk är både det konstnärliga uttrycket och känslorna som ligger bakom konsten komplexa. Men bland det svåra och detaljerade finns en humor; ett sätt att förhålla sig till världen och ångesten.

Många människor kämpar med ångest och jobbiga tankar, men det är ändå lätt att uppleva en ensamhet i sin kamp. Med denna utställning hoppas Kims att andra kommer att relatera till det hennes konst vill förmedla, och att det därmed skapas ett utrymme där betraktaren kan känna sig mindre ensam.

Fick du hjälp av informationen på sidan?