De andra – Julia Lindemalm

10 februari–27 oktober
I Julia Lindemalms bildvärld är djuren i fokus. Genom sina möten med djur riktar hon blicken mot människan och vårt förhållande till naturen. Hon synliggör hur våra försök att kontrollera det vilda inskränker djurens liv såväl som våra egna. De andra är den första utställningen som tar ett helhetsgrepp om Julia Lindemalms konstnärskap. Här visas bilder från tidigare projekt, från djurparker i Europa och från tigerägare i USA till svenska katter.

Den största delen av utställningen vigs åt hennes senaste arbete Schwein, där betraktaren får träda in i grisens värld. Det är en kärleksförklaring till ett annat väsen, en studie av moderskap och njutning och samtidigt en skildring av den moderna djurindustrins brutalitet.

Utställningen samlar Julias konstnärskap med ett 70-tal fotografier, tre nya videoverk samt en nyproducerad videoinstallation. Till utställningen hör en katalog med en längre intervju med Julia Lindemalm. Katalogen innehåller även fragment ifrån resor och utdrag ur en processdagbok. Materialet varvas med nyskrivna dikter av den svenska poeten Agnes Gerner.

Om Julia Lindemalm

Julia Lindemalm (född 1984) är fotograf och konstnär som är verksam i Malmö. Hon har gett ut två fotoböcker, Katt People (2017) och Zoo World (2018) och haft flera soloutställningar på b.la. Galleri Kontrast i Stockholm, Arbetets museum i Norrköping och Abecita konstmuseum i Borås Julia Lindemalms fotografier präglas av melankoli och subtil humor som bland annat belönat henne med det första Lars Tunbjörk-priset 2016 och Arbetets museums dokumentärfotopris 2023. Utställningen på Dunkers kulturhus kombinerar hennes fem senaste projekt och blir den största i sitt slag.

Curator för utställningen är den finske konstnären Aapo Huhta tillsammans med Dunkers kulturhus Axel Swanstein och Alexandra Lige Berglund. Utställningens program släpps under januari 2024.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Lärarhandledning till De andra

Fick du hjälp av informationen på sidan?