Årets bild 2020

22 mars–26 april 2020

Den 21 mars öppnade Dunkers kulturhus, som första instans i Sverige, 2020 års upplaga av utställningen Årets Bild med de vinnande och de nominerade bidragen tagna under reportageåret 2019.

Här kan du se vinnarna i Årets Bild 2020

Årets Bild arrangeras av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan 1942 och räknas som Sveriges största och mest prestigefyllda tävling inom genren fotojournalistik.

Uppmärksamheten kring Årets Bild har vuxit till nya rekordnivåer de senaste åren, något som också understryks av det ökande antalet tävlingsbilder och deltagande fotografer. Juryns sammansättning är ny inför varje år. Jurymedlemmarna kommer från olika delar av Norden och ingår oberoende av varandra. En moderator, utan rösträtt, är även medverkande för att kunna ge en neutral och fördjupad information om tävlingsbidragen.

Tävlingens främsta syfte är att främja bildjournalistik och uppmärksamma skickligt utförda yrkesprestationer inom journalistik. Årets Bild är en tävling som även bildar en informativ länk mellan allmänhet och svensk bildjournalism. De vinnande fotografierna kan ses som en bevakning av vår globala samtid och en avspegling av tiden vi lever i  genom de omvärldspolitiska observationer de representerar. Utställningens form är turnerande och kommer att visa den initiala versionen genom utställningen och vernissagen på Dunkers kulturhus.

Årets Bild inkluderar 18 olika vinstkategorier.

För mer infomation:
Göran Stenberg, ordförande i Årets Bild Sverige AB, 070-31 944 39

Information in English.

Fick du hjälp av informationen på sidan?