Aquanauts – Expeditionen

7 maj – 6 november 2022

Har du hört talas om den fantasieggande expeditionen till Siljansringen i juni 1897? Det var där som Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgren upptäckte de mystiska varelserna Homo Aquatis. I otroliga Aquanauts – Expeditionen får du använda alla sinnen i möten med det okända i en innovativ och sinnlig utställningsupplevelse. Över 100 000 personer har sett Aquanauts – Expeditionen göra succé i Avesta och Stockholm. Den 7 maj slår Dunkers kulturhus upp portarna.

I den här audiovisuella utställningen får besökaren ta del av berättelsen, titta på repliker, benrester, artefakter och fossilerade fynd som tillhörde de förtrollande varelserna. Vissa var beklädda med skal som liknade ostron och andra med snäckor.

– Utställningen är en audiell, visuell och närmst kroppslig upplevelse när man ser den. Det är spännande att kombinera en fiktiv fantasivärld, ett historiskt narrativ, visuell scenografi tillsammans med skulpturer, teckningar och fotografi. På så sätt är det här en utställning som kompletterar vårt utställningsutbud och bjuder in en stor publik att uppleva ett helhetskoncept som balanserar mellan verklighet och fiktion, säger Axel Swanstein, utställningsproducent Dunkers kulturhus.

Dessutom kan du ta del av nya rön och obestridliga bevis på att vetenskapen nu tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända. Dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår uppenbarar de första omtumlande kapitlen i den magiska berättelsen om Homo Aquatis, våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia.

– Vi har funnit fem förhistoriska ägg som är minst sagt häpnadsväckande! Något liknade har aldrig visats i Europa, så det blir väldigt speciellt att få ställa ut dessa på Dunkers kulturhus. Vi har även framkallat tre till av forskarnas filmer som måste vara några av världens första undervattensfilmer, säger Pompe Hedengren, konstnärlig ledare Aquanauts.

Upplevelsen att få komma nära 10 unika replikor i naturlig storlek, av de hittills okända primaterna av arten Homo Aquatis; Testa Ostreae, Detractisque Corticibus, Conchea Hyacinthum, Nigrum Folium, Animantis Ramusculi, Paeloris Alba och Cochlea Brunneis, är något ingen bör missa.

Aquanauts – Expeditionen bygger på en blandning av vetenskap, källkritik, konst, fantasi och visuella gestaltningar. Succéutställningen visades senast på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där den gjorde stora framgångar hos publiken.

Aquanauts – Expeditionen på Dunkers kulturhus var en del av H22 City Expo.

Pressröster

  • »En suggestiv totalinstallation, genomförd in i minsta detalj.« – Birgitta Rubin, DN
  • »Fantasyäventyr med extra allt« – Joanna Persman, SvD
  • »Skulpturerna av de här urtidsvarelserna är en upplevelse« – Cecilia Blomberg, SR
  • »Sommarens mest egenartade utställning, en suggestion.« – Magnus Florin, Expressen

Fick du hjälp av informationen på sidan?