Affectio – Christel Jönsson och Lennart Persson

30 mars – 16 maj 2021

Stenar och kristaller har historiskt sett alltid varit viktiga för mänskligheten. De har använts i mytologiska och religiösa riter och har tillskrivits olika egenskaper. I utställningen Affectio undersöker konstnärerna Christel Jönsson och Lennart Persson om det går att göra ett verk som fungerar konstnärligt utifrån de traditioner som finns om stenar.

De tittar också på om vi kan återupprätta vår relation till materialet och därmed ge vårt liv struktur och ordning i en ofta obegriplig tillvaro. I Affectio vill man ge betraktaren en känsla av delaktighet och mening. Affectio är en utställning som undersöker huruvida äldre traditioner och ceremonier kan vara värdefulla att återupprätta vid krissituationer och utmaningar. Det är en upplevelse av att vi inte är ensamma om att ha prövningar i livet.

I utställningen ingår två konstverk: La spiaggia nera och Kristallduschen. La spiaggia nera (den svarta stranden) består av filmer som konstnärerna själva filmat på östkusten av ön Elba i Italien. En strand med svart sand av pyrit omgiven av järnhaltiga, ockrafärgade jordväggar. Filmerna har olika längd och loopar kontinuerligt. Det betyder att samma kombination av scener aldrig återkommer två gånger under utställningens period.

Kristalldusch
Känn in i kristalldusch.

Kristallduschen är en installation bestående av sju cirklar monterade i taket. I varje cirkel hänger stenar som valts och monterats med respekt för traditionen om de olika chakrana. Stenarna bär på olika berättelser och egenskaper. I den övre delen av installationen hänger sellenit, som skapar en uppåtriktad rörelse och i centrum finns snäckan, Abalone. Kristallduschen innehåller också bergkristall, ametist, sodalit, rosenkvarts, gul kvarts, mookait och flinta. Besökarna kommer att kunna uppleva verket både utifrån och inifrån.

I utställningen ingår också en suggestiv ljudmatta från filmerna i La spiaggia nera med en blandning av trummor, natur, hav, syrsor och MR-röntgen. Ljudet skapar en sammanhållande väv för hela verket och den konstnärliga processen.

HD skriver om utställningen (7 april)

Klicka för läsa.
Klicka för läsa.
Klicka för läsa.

Fick du hjälp av informationen på sidan?