Land Art – Reach [Search]


Under sommaren arbetar konstnärer tillsammans med sommararbetande ungdomar i Helsingborg inför projektet LandArt. Ungdomarna tar del av den kreativa processen som sker, allt från skisser och modeller, till det färdigställda konstverket.

Ett av dessa konstverk är REACH [SEARCH] av Mary Toreld, en konstnär som vill göra konsten mer tillgänglig för alla. Väggarna på verket kommer vara i ett semitransparent material, som gör att du endast ser fragment av det som finns på andra sidan. Tanken med detta är att det ska uppmuntra nyfikenhet, och att vilja utforska vad mer som finns i vår stad. Konstverket är menat att skapa en sorts mötesplats för olika människor, för att koppla ihop olika världar i en stad där invånarna annars inte är särskilt nyfikna på varandra. Det ska påminna en om dessa olika världars existens. Det är ett sätt att återförena allt från främlingar till vänner, och uppmuntra folk att välkomna sin barnsliga nyfikenhet. Konstens mening är att väcka känslor, och för detta verk är det fokus på att våga utforska och vara nyfiken. Konstverket kommer installeras uppe på bostadsområdet Fredriksdal och ska stå kvar under 5 års tid.

Några ungdomar fixar med skisser och löser eventuella problem som uppstår i den kreativa processen, det sätts upp på väggen för att ge en enkel överblick av allt. En annan grupp sitter och skapar 3D-modeller av konstverket, samtidigt ser man flera olika modeller skapade av kartonger, lera, och plast. Det ger en inblick i hur mycket av den kreativa processen som inte syns på ytan.

Text & Foto: Mathilda Selifanenkova Johansson – Spektra Media