Naturens bånd
En utställning av elever från BGK ArtLab.
I detta sundsöverskridande samarbete visar konstelever från BGK ArtLab i Helsingör upp sina verk hos Spektra på Dunkers kulturhus. Utställningen visar olika studier av naturen som material, föremål och motiv och består av elevernas egna verk. Eleverna har själva fritt tolkat temat – naturens band.
I förberedelserna inför utställningen har eleverna utforskat landskapet kring Flynderupgård i Helsingörsområdet. Genom sinnenas fördjupning i naturen, där en rad övningar öppnade upp för både närheten till naturen, dess skönhet och dess mångfald, samlades material in för vidare bearbetning. Efteråt fick BGK Artlab besök av gästkonstnären Lisbeth Bank som lärde eleverna om att skapa egna naturbaserade material.
Natur och konst har varit nära sammanlänkade genom mänsklighetens historia. Från grottmålningar målade för tusentals år sedan, till moderna landskapsmålningar och skulpturer. Konstnärer har i alla tider hittat inspiration i den naturliga världen som omger dem. Detta förhållande mellan natur och konst är både djupt och komplext.
Naturens skönhet och mångfald har gett konstnärer en källa till oändlig kreativitet. Landskapets skiftande färger, texturer och former har öppnat många tolkningsmöjligheter genom tiderna. Målare som Claude Monet och Vincent van Gogh hittade inspiration i trädgårdarna och landskapen runt dem och skapade några av sina mest kända verk utomhus. Denna direkta upplevelse av naturen med alla dess sinnesintryck har alltid gett konstnärer möjlighet att utforska djupare teman och idéer.
Symbios mellan natur och konst är därför på många plan ett ömsesidigt berikande förhållande som ger oss möjlighet att se naturen med nya ögon. Naturen gör oss också påminda om hur beroende vi är av den för att överleva.
Konst kan utmana och tvinga oss att förstå naturen på nya sätt, och bidra till att förändra vår naturuppfattning. Detta har lett till, särskilt på senare tid, till konstverk som reflekterar över människans förhållande till miljön, hållbarhet och ekologiska hänsyn. Konst kan inspirera till frågor om vad som är naturligt och vad som är konstgjort och utforska gränserna mellan de två. Inte minst kan konsten i hög grad fungera som en påminnelse och kasta nytt ljus över vikten av att bevara och skydda vår naturvärld och uppmana till åtgärder för att skydda den.
Utställningens curator är Jacob Tækker.
När: 25 oktober-19 november 2023
Var: spektraväggen, entréplan Dunkers kulturhus
Entré: fri entré
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.