Korsettkriget
Visades 10 juni 2023-7 januari 2024.
Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet är en utställning om en debatt som fördes för drygt 100 år sedan. Men ämnet är fortfarande brännande aktuellt. Det handlar om vad vi är villiga att göra för att forma våra kroppar efter moden och ideal. Och det handlar om vem som tjänar på att vi gör det. Utställningen har producerats av Kvinnohistoriskt museum i Umeå.
Framåt slutet av 1800-talet skedde stora samhälleliga förändringar. I samband med detta hamnade korsetten under strålkastarljuset. Plagget sågs som en symbol för modets tyranni och förtryck mot kvinnor samtidigt som det kunde vara ett sätt för kvinnor att vinna status och respekt, eller att uttrycka sensualitet.
I utställningen här på Dunkers kulturhus visas korsetter, klänningar, utdrag ut litteraturen och bilder på vanliga kvinnor från Helsingborg. På plats kommer du också få möjlighet att prova en riktig korsett och känna på hur det är att lyfta vikter med snörd midja. Utställningen vill också ge dig tillfälle att fundera över vad kläder egentligen spelar för roll.
Korsettkriget har producerats av Kvinnohistorisk museum i Umeå. Den har utvecklats i nära samarbete med Henric Bagerius, som arbetar som historiker vid Örebro universitet.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.