Under våren och sommaren 1945 anlände omkring 30 000 befriade koncentrationslägerfångar till Sverige. De kom med Röda Korsets Vita bussar och, något senare, med UNRRA:s Vita båtar – efter år av fångenskap, svält och förföljelse.
I Helsingborg togs många emot. Men för 116 människor blev Sverige inte början på återhämtning, utan slutet. De avled kort efter ankomsten. 69 av dem begravdes i ett och samma kvarter på Pålsjö kyrkogård – utan namn, utan anhöriga. Gravkvarter 15. Här vilar människor från 14 olika länder och flera trosinriktningar, sammanförda i döden av ett gemensamt öde – Förintelsen.
Historikern Johan Andrée, museichef vid Beredskapsmuseet, inledde 2021 ett forskningsprojekt med målet att identifiera de döda, ge dem tillbaka sina namn och återberätta deras livsberättelser – att återupprätta den historia som gått förlorad i arkivens tystnad.
Detta föredrag skildrar ett intensivt historiskt arbete i svenska och internationella källor, men också hur en kyrkogård i Helsingborg bär vittnesbörd om ett av 1900-talets största brott. Välkommen till ett föredrag om forskning, identitet och minnet av dem vi aldrig får låta bli anonyma.
När: 23 september klockan 17.30-19.00
Var: Atriet, Dunkers kulturhus
Entré: Fri entré, förbokning krävs