Om huset
Dunkers kulturhus byggdes 2002 och är en stor modern byggnad med god fysisk tillgänglighet utan trösklar och med rymliga utrymmen. Huset består av 6 våningsplan med hissar till alla våningsplan.
Utställningshallarna ligger på entréplan samt plan 3 och är i anslutning till husets entré. Hallarna ser olika beroende på utställning, men är rymliga med högt i tak.
Dunkers kulturhus konsertsal och teatersal ligger på plan 2 i husets sydvästra del.
Kulturskolans undervisningssalar är främst i husets södra del och ligger på flera olika våningsplan.
Möteslokalerna ligger på plan 2 och Boost HBGs kontor på plan 3 i husets norra del.
Dunkers kulturhus är alltid bemannat med entrépersonal och väktare under husets öppettider.
Ta dig hit
Dunkers kulturhus
Kungsgatan 11
252 21 Helsingborg
Reser du med färdtjänst är det denna adress du ska ange.
Det finns flera parkeringsplatser i närheten av Dunkers kulturhus. Förutom det stora garaget under Sundstorget kan du även parkera på Tullaregatan norr om Dunkers kulturhus och korttidsparkera framför huset på Kungsgatan. Detaljerade parkeringsuppgifter finns på Helsingborgs stads parkeringskarta: ArcGIS Web Application
Runt Dunkers kulturhus finns 5 parkeringsplatser för rörelsehindrade med tillstånd. Parkeringsplatserna är gratis och har inte någon tidsbegränsning. Här hittar du parkeringsplatserna:
- 2 på Tullaregatan (norr om huset)
- 1 på Brogatan (söder om huset)
- 1 på Kungsgatan 14 (nordöst om huset)
- 1 Kungsgatan 12 (sydöst om huset)
Det finns även handikapparkering i Sundstorgsgaraget.
För exakt placering, se Helsingborg stads parkeringskarta: ArcGIS Web Application
Det är enkelt att ta sig till Dunkers kulturhus. Om du åker tåg eller färja till Helsingborgs centralstation är det sedan cirka 850 meter till Dunkers kulturhus och det tar ungefär 10 minuter att gå.
Om du reser med buss är den närmaste busshållplatsen Sundstorget. Hållplatsen ligger cirka 150 meter från huset. För bussar och avgångar, se Skånetrafikens hemsida.
Om du vill cykla finns det cykelparkering precis utanför husets huvudentré.
Ta dig in i huset
Entrén vid Sundstorget är Dunkers kulturhus huvudentré. Här kan du gå in genom en av våra två entrédörrar. Huvudentrén är alltid öppen när Dunkers kulturhus är öppet.
Entrén ligger ett halvt plan ovanför markplan. Här finns både en trappa och en ramp med mjuk lutning för att ta dig upp till dörrarna. Dörrarna är automatiska skjutdörrar som öppnas när du står framför dörren.
Kan du inte ta ramp eller trappa finns även en hiss från markplan upp till foajén. Dörren för att komma in till hissen är precis till vänster om rampen. För att komma in trycker du på ringklockan till vänster om dörren. Ringklockan har en instruktion om hur du använder den. När du tryckt på ringklockan kan personalen se och prata med dig och låser upp dörren. När personalen låst upp dörren trycker du på dörröppnarknappen för att öppna dörren. Från dörröppningen till hissen finns ett taktilt gångstråk.
Det finns även ett taktilt gångstråk som leder dig in genom dörrarna i huvudentrén och in i Dunkers kulturhus.
Entrén vid hamnpromanden tillhör Dunkers bistro och restaurangs. Du som ska besöka kulturhuset är välkommen att använda denna entré.
Entrén ligger på markplan och har två set med vanliga ytterdörrar med knapp för automatisk dörröppning. För att automatiskt öppna första dörren trycker du på den silvriga knappen som sitter ca 90 cm upp på en av pelarna på höger sida. Nästa dörr kan du öppna med knappen direkt till höger när du gått innanför första dörren. För att komma upp till kulturhuset tar du trappan rakt fram eller hissen snett till väster.
Denna entré är öppen när Dunkers bistro och restaurang har öppet. Bistrons och restaurangens öppettider är inte samma som med kulturhusets öppettider. För bistrons och restaurangens öppettider, se Dunker Bar & Matsalar.
Ta dig runt i huset
Det finns hissar till samtliga 6 våningsplan på Dunkers kulturhus. För att besöka utställningarna, garderob, kulturskolans undervisningssalar, mötesrum eller Boost Hbg finns två hissar i entrén.
För att besöka teatersalen eller konsertsalen finns en hiss i husets sydvästra hörn. För att komma till hissen följer du de svarta prickarna i golvet som finns på golvet i korridoren bakom entrédisken.
Knapparna i hissen är märkta med braille/punktskrift.
Varje hiss är 4 m2 och klarar en vikt upp till 1000 kg.
På Dunkers kulturhus är det få stängda dörrar som du behöver passera under ditt besök. De flesta av de stängda dörrarna har en knapp automatisk dörröppning. Knapparna är gråa och sitter på väggen på ca 90 cm höjd.
Huset är stort och öppet och har nästintill inga trösklar.
Det finns två barnvagnar som du kan få låna under ditt besök på Dunkers kulturhus. För att låna lämnar du in din legitimation eller dylikt som du sedan får tillbaka när du lämnar tillbaka barnvagnen. Fråga personalen i entrén så hjälper de dig. Har du en egen barnvagn så går det självklart bra att använda den.
Det går bra att ta med barnvagn in i utställningarna. I vissa utställningar kan det av säkerhetsskäl vara otillåtet med barnvagn. Då finns det en barnvagnsparkering utanför utställningshallen.
Vill du besöka familjerummet Böljan finns en särskild barnvagnsparkering utanför rummet.
När du går på en föreställning i konsert- eller teatersal parkerar du din barnvagn utanför salen.
Det finns tre rullstolar som du kan få låna under ditt besök på Dunkers kulturhus. För att låna en rullstol lämnar du in din legitimation eller dylikt som du sedan får tillbaka när du lämnar tillbaka rullstolen. Fråga personalen i entrén så hjälper de dig. Om du har en egen rullstol går det självklart bra att använda den.
När du går på en föreställning i konsert- eller teatersal parkerar du din rullator utanför salen. Har du rullstol finns särskilda platser till dig. Läs mer under ”Tillgänglighet i lokalerna”.
På Dunkers kulturhus finns ett taktilt gångstråk som tar dig in genom husets huvudentré och sedan fram till husets entrédisk eller till den södra hissen i entrén. Det finns även ett taktilt gångstråk från markplansentrén mot Sundstorget till den södra hissen.
Gångstråken består av ca 5 cm långa metallplattor i golvet eller marken.
Knapparna i hissen är märkta med braille/punktskrift.
Assistanshundar är välkomna på Dunkers kulturhus.
Toaletter och garderob
Toaletterna på Dunkers Kulturhus får användas av alla och är gratis.
De flesta toaletter på Dunkers kulturhus hittar du en trappa ner från entrén. Du kan även ta hissen från entrén. Det finns även 1-2 st toaletter utanför vardera utställningshall på plan 3.
Besöker du bistron och restaurangen finns toaletter som går bra att använda om du är matgäst.
Det finns flera HWC:er/handikapptoaletter på Dunkers kulturhus. HWC:n närmast huvudentrén hittar du vid de övriga toaletterna en trappa ner från entrén. Du kan också ta hissen i entrén till plan -2.
På entréplan hittar du en HWC om du följer korridoren nedför husets södra sida. På plan 2 finns en HWC bredvid teatersalen. Det finns även HWC i husets bistro och restaurang. Har du svårt att hitta går det alltid bra att fråga personalen i entrén.
Dörrarna till HWC:erna öppnas med en automatisk dörröppnare. Du trycker på den gråa knappen som sitter ca 90 cm högt bredvid dörren. Dörren stängs av sig själv efter 10 sekunder.
För att låsa trycker du på låsknappen märkt med en nyckel. När dörren är låst lyser den röda lampan bredvid dörren.
För att låsa upp dörren trycker du på samma låsknapp. Tryck sedan på den automatiska dörröppnaren (grå knapp) för att öppna dörren och gå ut. Instruktioner finns även på väggen inne på varje HWC.
Skötbord finns på alla HWC/handikapptoaletter.
Garderoben ligger en trappa ner från entrén. Du kan även ta hissen i entrén till plan -2.
I garderoben finns skåp där du kan låsa in dina saker. Skåpen är i olika storlekar och du låser dem på olika sätt. De flesta av de mellanstora skåpen låses med en 4-siffrig kod som du själv bestämmer. Det finns en instruktion på svenska och engelska på insidan av skåpen. Skulle något gå snett kan du be entrépersonalen om hjälp.
De största skåpen samt några av de mellanstora skåpen låses med en 10-krona och en nyckel.
Kommer du med en skolklass finns ett särskilt rum där skolor kan hänga av sig. Säg till personalen i entrén så hjälper de dig.
Tillgänglighet i lokalerna
Utställningshallarna ligger på entréplan samt plan 3 och är i anslutning till husets entré. Hallarna ser olika beroende på utställning, men är rymliga med högt i tak.
Utställningshallarna är rymliga och utan trösklar. Det finns hopfällbara pallar som du kan ta med dig under tiden du är i utställningarna. Pallarna hämtar du i ingången till utställningen.
De flesta av utställningarna har en audioguide du kan lyssna på under ditt besök. Audioguiderna ligger i appen Guide Helsingborg som du kan ladda ner på din telefon. Det går även bra att låna en telefon i utställningarna. Det finns också hörlurar till utlån.
Har du svårt att läsa texten på skyltarna inne i utställningarna så finns texterna utskrivna på papper som du kan ta med dig under ditt besök. Utskrifterna hämtar du i ingången till utställningen.
Konsertsalen ligger på plan 2 och du når den med trappor eller hiss. För komma till hissen följer du de svarta prickarna i golvet som finns i golvet i korridoren bakom entrédisken.
Konsertsalen har inga nivåskillnader eller trappor för dig som besökare. Scenen är längst in i salen och cirka 70 cm hög.
Totalt finns 333 platser i konsertsalen, varav 2 platser är rullstolsplatser. Rullstolsplatserna är två av ytterplatserna på rad 7 och 8 (de bakersta raderna) i sektion A. Bredvid varje rullstolsplats finns en plats avsedd särskilt för ledsagare/medföljare. För att boka rullstolsplats, vänligen kontakta Dunkers kulturhus biljettkassa på 042-107400.
I konsertsalen finns en hörslinga. Har du hörapparat kopplas hörslingan upp automatiskt. Skulle du behöva hjälp kan du alltid fråga arrangemangets värd som är på plats i lokalen. Av tekniska skäl stängs hörslingan av på konserter med elgitarr och/eller elbas.
Teatersalen ligger på plan 2 och nås med trappor eller hiss. För komma till hissen följer du de svarta prickarna i golvet som finns i golvet i korridoren bakom entrédisken.
Salen är en så kallad black box där golvet också utgör scenen. Sittplatserna i teatersalen är en gradäng. Det innebär att sittplatserna är bänkrader som är bakom varandra. Varje bänkrad är högre upp än raden framför. Om du tittar på kartan över teatersalen här nedanför så betyder det att plats 1-20 är i golvplan och att sittplatserna 137-149 är längst bak och högst upp. För att nå alla sittplatser förutom 1-20 behöver du alltså gå i trappan.
I vissa fall används inte gradängen. Då är sittplatserna placerade på golvet istället. Det varierar för olika föreställningar.
När alla bänkrader/hela gradängen används finns totalt finns 149 platser, varav 2 platser är rullstolsplatser. Rullstolsplatserna är de två yttersta platserna på rad 1. Intill varje rullstolsplats finns en plats avsedd särskilt för ledsagare/medföljare. För att boka rullstolsplats, vänligen kontakta Dunkers kulturhus biljettkassa på 042-107400.
I teatersalen finns en hörslinga. Har du hörapparat kopplas hörslingan upp automatiskt. Skulle du behöva hjälp kan du alltid fråga arrangemangets värd som är på plats i lokalen. Av tekniska skäl stängs hörslingan av på konserter med elgitarr och/eller elbas.
Mötesrummen Tennisbollen och Galoschen kan hyras för möten eller sammankomster för max 25 personer beroende på möblering. Rummen ligger på plan 2 och nås med trappor eller hiss.
Mötesrummens dörrar är låsta och för att komma in hämtas en nyckeltagg (elektronisk nyckel) i entrédisken. För att öppna dörren håller du nyckeltaggen mot den svarta läsaren ovanför dörrhandtaget. Dörrarna har ingen automatisk dörröppnare. Det är även en mindre dörrtröskel för att ta sig in i rummen.
I rummen finns bord, stolar och en 85-tums TV-skärm. Det finns talarpodium som har två olika nivåer: 75 cm samt 112 cm. Rummet går att möblera om efter behov.
På grund av brandsäkerhet och utrymning får det vara max 2 personer i rullstol i mötesrummen samtidigt.
Atriet är en öppen lokal på entréplan där du kan vara när huset är öppet. Här kan du till exempel läsa tidningar och böcker, ha ett möte, fika eller spela spel. Det går även bra att flytta borden och stolarna.
Atriet används också för olika mindre arrangemang och möten. Lokalen möbleras då utefter behov. Det finns inte någon hörslinga i Atriet.
Böljan är ett familjerum på Dunkers kulturhus där du kan leka, läsa, klä ut dig och hitta på annat roligt tillsammans. Rummet är anpassat för barn 0-9 år.
Rummet är anpassat för dig med rullstol.
Har du barnvagn parkerar du den utanför lokalen i den markerade barnvagnsparkeringen.
Du kan ta dig till bistron och restaurangen både genom bistrons egen ingång vid hamnpromenaden (se avsnittet Entrén vid hamnpromenaden) och genom kulturhuset.
Bistron ligger på markplan och restaurangen ligger på plan 2. Det finns en hiss snett till vänster från entrédörrarna om du kommer utifrån. Om du kommer från kulturhuset hittar du hissen mellan trapporna.
Toaletterna ligger på plan -1. Det finns 7 toaletter, varav en är en HWC/handikapptoalett.
Observera att Dunkers restaurang och bistro är en egen verksamhet och att öppettiderna kan vara andra än kulturhusets öppettider. För information om bistrons och restaurangens öppettider se hemsidan.
Övrigt
Ledsagare går med gratis i utställningarna. Tänk på att ta med ledsagarbevis.
Ledsagare och/eller medföljare till föreställningar betalar ordinarie biljettpris.
Assistanshundar är välkomna på Dunkers kulturhus.
Övriga djur är inte tillåtna att ta med in på Dunkers kulturhus.
Det finns hörslinga i både konsertsalen och teatersalen. Om du har hörapparat kopplas den upp på hörslingan automatiskt. Skulle du behöva hjälp kan du alltid fråga arrangemangets värd som är på plats i lokalen.
Av tekniska skäl stängs hörslingan av på konserter med elgitarr och/eller elbas.
question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.