Helsingborg pianofestival 25–29 augusti 2022

Välkommen tillbaka till en normal Helsingborg Pianofestival efter ett par år av störningar. Normal betyder möjlighet att få höra pianister av högsta internationella kvalitet på nära håll. Men det betyder också utveckling och i år samarbetar vi för första gången med Helsingborgs Symfoniorkester.

Vi har lyckats engagera förra årets vinnare av den stora Chopintävlingen, Bruce Liu, för att spela Chopins Pianokonsert i E-moll med HSO. Vi presenterar den ukrainska pianisten Anna Fedorova som inleder och avslutar sin konsert i hemstaden Kiev.

Vi hyllar Roland Pöntinens insats för svensk pianokultur. Över 100 grammofoninspelningar och en slagruta för spännande men okänd musik som Saint-Saëns; det är Roland. Sist men inte minst italienaren Federico Colli som är en fantastisk pianist med ”split vision-förmåga” à la Glenn Gould.

Festivalperioden 25–29 augusti innehåller också Master Class, lunchkonserter, vandrings- och temakonserter i Dunkers kulturhus utställningar samt underhållande, muntlig berättande om musik.

Vandringsföreställningen Klavertrampet, förra årets familjesuccé, kommer tillbaka, även denna gång med besök i Dunkers kulturhus hemliga rum. Spektra, vår studio för unga vuxna, bjuder på olika överraskningar.

Om vädrets makter är med oss ser vi även detta år en utomhuskonsert på Dunkers kulturhus trappor mot sundet. Det är festivalens unga och utsökta lunchkonsertister som bjuder på klassiska pärlor, kanske med den sjunkande sommarsolen som fond.

Alla pianoälskare kommer att få sitt lystmäte under vår nittonde internationella pianofestival.

Helsingborg pianofestival är ett samarbete mellan Dunkers kulturhus och Musik i Syd.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?