Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Helsingborg Pianofestival
31 augusti–3 september

Helsingborg Pianofestival firar 15-årsjubileum med ett program starkare än någonsin. Vi möter för andra gången den unga koreanska Yeol Eum Son och det kanadensiska geniet Marc André Hamelin. För första gången hör vi den tempramentsfulla brasilianskan Christina Ortiz och världens kanske främsta Bachinterpret, kanadensiskan Angela Hewitt som spelar de mytomspunna Goldbergvariationerna. Vi gästas också av Monica Dominique – en av Sveriges mest mångsidiga musikprofiler.

Yeol Eum Son har självklart en bländande teknik men också stark gestaltningsförmåga.. Hon behärskar  klassikerna Beethoven och Chopin likaväl som impressionisterna Ravel och Debussy och 1900-talsmästaren Stravinskij. En som fascinerats av Yeol Eums konst är Valeri Gergiev som ofta anlitat henne som solist.

Marc-André Hamelin är inte bara en av samtidens stora virtuoser. Han är dessutom en nyfiken artist som plockar fram och visar upp kvaliteter hos mindre vanliga kompositörer som Alkan, Medtner och Sorabji. Hans senaste inspelningar av Schumann och Janacek utnämndes till ”CD of the month” i både Gramophone och BBC Music Magazine. Han har också skrivit ett specialkomponerat obligatoriskt stycke för de tävlande i årets van Cliburnfestival, där han sitter med i juryn.

Segern i den tredje van Cliburn-tävlingen blev startpunkten för Cristina Ortiz karriär. Utmärkande för Cristina Ortiz musikanteri är en temperamentsfull attityd som kommer mycket väl till sin rätt i den spansk-latinamerikanska repertoaren. På konserten i Helsingborg bjuder Cristina Ortiz på en avdelning med musik av brasilianaren Heitor Villa-Lobos och dessutom spanska toner av Granados och Albeniz.

Angela Hewitt är en av de allra största Bachinterpreterna. Vid Helsingborgs Pianofestival spelar hon en av den klassiska musikens mest kanoniska och samtidigt mytomspunna kompositioner: Goldbergvariationerna av Johann Sebastian Bach. Angela Hewitt har kallats en av vår tids största Bach-pianister och ingen mindre än den som definierar Bachspelet för kommande år. Hon har etablerat sig den absoluta pianisttoppen efter sina inspelningar av Bachs musik. 2005 avslutade Angela Hewitt ett elva år långt projekt som bestod i att spela in Johann Sebastian Bachs samtliga pianoverk på skivmärket Hyperion.

Monica Dominique, född 1940, är en av Sveriges mest mångsidiga musikprofiler. Hon är pianist, kompositör, arrangör och kapellmästare. Vi känner henne också som medlem i sånggruppen Gals and Pals, som bandmedlem, tillsammans med Tommy Körberg i Solar Plexus och som skådespelar bland annat hos HassåTage.

Helsingborg Pianofestival 2017 består också av improviserad pianomusik, masterclasses, lunchkonserter, debattforum och en barnkonsert.

Helsingborg Pianofestival är ett samarbete med Musik i Syd.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se/wp. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close