THE THIN LINE – Björn Persson

Utställningen The Thin Line med fotografier av Björn Persson, är en betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en skiljelinje mellan överlevnad och dess motsats. Afrikas vilda djur har funnits på vår planet i över 50 miljoner år. De första människorna tog sina inledande steg för cirka 200 000 år sedan.  Under denna förhållandevis korta livsexistens, har människan varit orsak till exterminering av ett stort antal djurarter, genom tjuvjakt och genom skövlande av väsentliga naturområden.  Fler arter hotas av utrotning genom den globala uppvärmningen.

Björn Persson är en internationellt omskriven fotograf som uppmärksammats med ett flertal prestigefyllda utmärkelser. Under många år har han rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, Antarktis försvinnande ismassor och isbjörnarnas smältande habitat. Björn Perssons inkännande dokumentation av de vilda djuren visar dem i deras naturliga miljöer där de levt i generationer. Fotografierna är intagande med närgående och finkänsliga porträtt av vilda djur i en alltmer reducerad möjlighet till fortlevnad.

The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag. Björn Persson avser inte med sina fotografier att manifestera en förtvivlan över det hot som flera av världens djurarter står inför. Snarare är avsikten att dramatisera den storslagna skönhet de inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang. Att säkerställa hotade djurarters överlevnad är en av de viktigaste frågorna i modern tid.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Besök utställningen

Visas 25 maj – 20 oktober 2019

Var: Utställningshall 1

Audioguide
I appen Guide Helsingborg finns två audioguider till utställningen. En är anpassad för barn.

Entré: Ingår i entréevgiften
Fri entré med Kulturkortet

Skolprogram

Se naturen, rädda djuren!
Förskola, förskoleklass samt åk 1-3
I programmet jobbar vi med berättelser och tolkningar utifrån bilderna som finns i utställningen.

Med djuren i fokus
Högstadiet och gymnasiet
I programmet diskuterar vi bilder och fotografi, bland annat att Björn Persson gör porträtt och konstbilder, inte naturfoto.

Länk till mer information ochbokningsförfrågan Se naturen, rädda djuren! och Med djuren i fokus.

Intervju med Björn Persson

Utställningsproducent AnnCatrin Gummesson passade på att ställa några frågor till Björn inför utställningen. Läs intervjun på kulturkortet.se

Kort fakta om Björn Persson

• Född 1972 och uppvuxen i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm