Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson

Från början av 1960-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade Larsåke Thuresson över 300 utländska och inhemska sångartister och rock/popgrupper. En stor del av artisterna blev sedan musikaliska ikoner. Många av bilderna publicerades, men största delen kom att ligga nedpackade i lådor på vinden. Ända tills Larsåkes döttrar sa till honom att ”det där får du göra något med”. Och det gjorde han. En bok, med 614 bilder, där en del motiv kommit till som uppdrag, men där många rör sig i en privat sfär, som knappast är möjlig för dagens fotografer att komma åt. Efter att boken publicerats 2015 är det dags att ta ett steg till. Det gör nu Dunkers kulturhus och Larsåke Thuresson när vi tillsammans presenterar en utställning som mycket riktigt, likt boken, heter Ikoner.

Det tog Larsåke Thuresson tre år att scanna in hela sitt omfattande material, ca 65 000 bilder. Han hade foton på ikoner som The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Björn & Benny och Ted Gärdestad. Ur detta enorma arkiv valde han sedan ut 614 till fotoboken Ikoner. Några av bilderna hade publicerats tidigare i pressen och som skivomslag, men de flesta hade mycket få personer sett tidigare.

– Jag har fotograferat nära 100 internationella och över 200 svenska artister och rock- och popgrupper, berättar Larsåke och fortsätter:
– Ibland kan jag ångra att jag inte tog fler bilder, men kanske var det just det som gjorde att jag fick de fotografier jag fick. Hemligheten är kanske att bara gå runt, ta det lite lugnt och föra en dialog med de man ska fotografera. Att bara ta några bilder då och då. Jag tror inte att det är bra att vara för stökig eller påträngande.

Larsåkes tillvägagångsätt ger en känsla av vardaglighet och intimitet, mitt i vimlets yra, som knappast är möjlig att uppnå för dagens fotografer. Tanken på att få följa med Cher när hon handlar smink på NK är väl i dag just – otänkbar. Man hade också gärna varit en fluga på bilfönstret när Larsåke fotograferade impressarion och Hylands Hörna-basisten Simon Brehm, det som skulle bli The Band och Bob Dylan i Lill-Babs Merca. Tyvärr hamnade chauffören Lasse Berghagen utanför bild.

I utställningen ingår nära 200 bilder, liksom tidstypiska affischer, vinyler och tidskrifter. Bilderna åtföljs av Larsåkes ibland dråpliga, ibland överraskande och ibland rörande berättelser. I boken har flera kulturskribenter gett olika perspektiv, bland annat utifrån samhällsfrågor, mode, musikhistoria och nöje. Leif Pagrotsky, Bengt Palmers, Lotta Lewenhaupt, Lennart Wretlind, Håkan Lahger och Fredrik Strage är ett urval av dessa skribenter. I utställningen matchas bildmotiven med musiken och vi får också möta Larsåke Thuresson i en nyproducerad porträttfilm.

Vi möter i utställningen Agnetha Fältskog, Ann-Louise Hansson, B.B. King, Bill Haley, Björn Skifs, Björn Ulvaeus & Benny Andersson, Bob Dylan, Cher/Sonny & Cher, Chuck Berry, Cornelis Vreeswijk, Donovan, Fred Åkerström, Hep Stars, Hootenanny Singers, Jan Malmsjö, Janis Joplin, Jerry Williams, Jimi Hendrix, Joan Baez, Kris Kristofferson, Lasse Berghagen, Lill Lindfors, Monica Zetterlund, Ola and the Janglers, Olle Adolphson, Robert Broberg, Simon and Garfunkel, Sten Nilsson/Sten & Stanley, Svante Thuresson, Sven-Ingvars, Tages, Ted Gärdestad, The Beatles, The Rolling Stones, The Shanes, The Walker Brothers, The Who, Tom Jones, Tomas Ledin och Tommy Körberg.

Ikoner, som handlar om popmusikens guldålder, måste naturligtvis ha ett scenprogram. Så kommer det också att bli, med betoning på höstperioden för utställningen. Vi kommer att möta kända och mindre kända artister och musikprofiler, höra samtal, se film, få visningar, delta i musikquiz, höra originalmusik och covers och mycket mer. Det här ber vi att snart få återkomma till. Det ligger bara några Keith Richards-riff bort.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Foto: Bob Dylan och The Band med Simon Brehm 1966 © T H U R E S S O N ’ S P H O T O C O L L E C T I O N

Besök utställningen

Visas 19 juni – 31 oktober 2021

Öppning lördag 19 juni med invigning klockan 14:00
Jan Gradvall, prisbelönt musikjournalist och känd som Popprofessorn i TV4, inviger och samtalar med fotograf Larsåke Thuresson. Samtalet livestreamas på www.facebook.com/dunkerskulturhus/.

Begränsat antal platser i hallen på grund av restriktioner. Till öppning och samtalet klockan 14:00 endast inbjudna gäster. Insläpp för besökare klockan 15:00 och 16:00. Max 30 st. Specialbiljetter bokas från 7 juni i Helsingborgs kulturbutik Fri entré.

Var: Utställningshall 2, plan 3

Entré: 100 kronor
Barn och ungdom till och med 18 år: fri entré
Med Kulturkort/ Kultursommarkort: fri entré
Läs mer inför besöket.

Förköp utställningsbiljett

För att besöka Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson behöver du en biljett per person. Det gäller även barn och besökare med Kulturkort. Biljetten ger dig inträde till utställningen under en begränsad tid.

Du köper din biljett online via Helsingborgs kulturbutik eller på plats i entrén. För att säkra tiden du vill besöka oss rekommenderar vi de förköpta biljetterna via Helsingborgs kulturbutik. I entrén kan du bara köpa biljett till samma dag. Du som har biljett visar upp den för entrépersonalen.

De flesta passen ger dig 90 minuter att besöka utställningen. Dagens sista pass är längre eller kortare. Du kan komma när du vill under ditt pass men får då mindre tid på dig i utställningen. Passet med start klockan 19:00 på torsdagar samt klockan 16:00 på lördagar och söndagar är 60 minuter.

Skuggan – En film av Johan Palmgren

Specialpris för boken IKONER/ICONS av Larsåke Thuresson

I samband med utställningen Ikoner kan du köpa boken med samma namn för endast 398 SEK.

Boken IKONER/ICONS av Larsåke Thuresson är skriven på både svenska och engelska och säljs till ett special-pris framtaget exklusivt för Dunkers kulturhus besökare. Gäller endast vid köp i entrén på Dunkers kulturhus.

Visningar och familjelördag

 • Söndag 20 juni 13:15
 • Onsdag 23 juni 14:45
 • Lördag 3 juli 13:15
 • Torsdag 8 juli 14:45
 • Tisdag 13 juli 13:15
 • Söndag 18 juli 14:45
 • Onsdag 21 juli 13:15
 • Torsdag 29 juli 14:45
 • Lördag 7 augusti 13:15
 • Söndag 15 augusti 14:45
 • Lördag 28 augusti 13:15
 • Söndag 12 september 14:45
 • Söndag 26 september 13:15
 • Söndag 17 september 14:45
 • Torsdag 21 oktober 18:00
 • Söndag 31 oktober 13:15

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

För dig/er med barn i vagn eller bärsele. Ingår i utställningsentrén.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Vi utgår från utställningen och fördjupar oss i ett tema via visningar, skapande och prova på. Vi lär oss tillsammans och av varandra. En utställningspedagog finns alltid på plats.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Fri entré för vuxen i barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Lyssna på Ikoner på Spotify

Programverksamhet i anknytning till utställningen

Elektronisk musik i alla dess former finns runt omkring oss idag, utan att vi ens tänker på det. Denna eftermiddag/kväll bjuds ni in till en konsert som presenterar några av de ikoniska artister som har satt stort avtryck på den elektroniska musiken så som vi känner till den idag!

Medverkande under kvällen: Social Sound, Adrian Andrea, Selver Mahmutovic, Aron Mesterbasic, Richard Persson.

Plats: Trapporna mot Sundet
Fri entré.

Vi gör en musikalisk resa med en del av de artister som finns med i utställningen Ikoner. Du får höra såväl kända som mindre kända låtar och historien runt dessa. Vi möter den svenska vistraditionen och den svenska populärmusiken under 1960–70-talet. Men även svensk 60 tals pop och dansband.

Föredrag av Lars-Olov Wehlin.

I samarbete med föreningen POP-60, som syftar till att bevara och värna om ungdomskulturen från 1960-talet med huvudinriktning på musiken.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

I utställningen Ikoner – fotografier av Larsåke Thuresson finns det hundratals bilder på kända artister från hela världen. Vi har valt ut ett antal av dessa artisters låtskatter och stämmer upp i en gemensam allsång Det blir allt från ABBA och Beatles till Cher och Cornelis Vreeswijk.

Plats: Trapporna mot Sundet
Fri entré.

Musik är viktigt för många människor, vi lyssnar, spelar, sjunger, och skapar. Hur påverkar musiken hur vi mår och känner? Vilka samband finns det mellan musiken och vår hälsa? Detta kommer vi att utforska under två samtal i utställningen Ikoner på Dunkers kulturhus. Fyra forskare kommer att hjälpa oss att förstå varför musiken inte bara är musik, utan så mycket mer.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Torsdag 26 augusti 18:00
Första tillfället gästas av Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, som har forskat mycket om musikupplevelse och musikutförande, och är med i forskningsprogrammet ”Den musicerande människan” där man studerar samspelet mellan arv och miljö för sambanden mellan musikaliskt engagemang, och fysisk och psykologisk hälsa.

Lars Lilliestam, pensionerad professor i musikvetenskap vid Göteborgs Universitet, vars forskning bland annat har kretsat kring vad människor gör med musik och vad musik gör med människor, och som nyligen gett ut boken ”Lyssna på musik. Upplevelser, mening, hälsa” där resultatet från forskningsprojektet ”Musiklyssning, meningsskapande och hälsa” presenteras.

Torsdag 30 september 18:00
Andra tillfället gästas av Töres Theorell, läkare och pensionerad professor vid Karolinska institutet, som har forskat om huruvida och på vilket sätt musikerfarenheter påverkar vår hälsa, och även gett ut en bok i ämnet: ”Noter om musik och hälsa”. Han är också en av de ansvariga forskarna i forskningsprogrammet ”Den musicerande människan”.

Katarina Lindblad, musikterapeut och doktorand i musikvetenskap, som forskar om äldre män och psykisk hälsa i samband med musikutövande, hon arbetar även som musikterapeut där hon till exempel jobbar med musiklyssning som ett sätt att bearbeta kriser, hantera ångest och depression, och för personlig utveckling.

På temat 1960/70-talsmusik välkomnar vi till ett rafflande musikquiz i utställningen Ikoner. Vad kan du om musikikonerna i utställningen?

I samarbete med föreningen POP-60, som syftar till att bevara och värna om ungdomskulturen från 1960-talet med huvudinriktning på musiken.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Under fyra kvällar i höst låter vi lokala artister och musiker tolka kända ikoner under kapellmästaren Jonas Anderssons ledning.

Akustiska konserter i utställningen Ikoner, med sång, gitarr och piano. Introduktion till utställningen samt ca 30 minuter konsert.

I samarbete med Hasse Jönsson/The Tivoli.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Torsdag 9 september 18:30 Vi tolkar: Cornelis Vreeswijk (Felicia Johansson)
Torsdag 23 september 18:30 Vi tolkar: Bob Dylan (Sara Olrog)
Torsdag 7 oktober 18:30 Vi tolkar: The Beatles (Sara Olrog)
Torsdag 28 oktober 18:30 Vi tolkar: Simon & Garfunkel (Felicia Johansson)

En guidad visning med inslag av sång och musik, inspirerade av några av utställningens Ikoner. Sång Anna Jönsson, musikant Joel Svensson.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Musikaliskt föredrag med en del av de utländska artister som finns med på utställningen IKONER. Vi möter musikaliska ikoner som Bob Dylan, Simon & Garfunkel, The Beatles, The Rolling Stones, The Who med flera. En kväll med det bästa från 1960/70-talets rock och Popmusik. Inspirerar fortfarande och är lika aktuell idag.
Föredrag av Lars-Olov Wehlin.

I samarbete med föreningen POP-60, som syftar till att bevara och värna om ungdomskulturen från 1960-talet med huvudinriktning på musiken.

Plats: Utställningshall 2, plan 3
Ingår i utställningsentrén.

Per Sinding Larsen i samtal med Ola Håkansson – en av våra mest hyllade och spelade artister med en musikerbana som sträcker sig över årtionden.

Ola Håkansson
Som popidol, låtskrivare hitmakare, producent och skivbolagsdirektör där en unik känsla för talang och hits varit tongivande. Som artist och kreatör är Ola tveklöst en stor del av det svenska popundret. Från att på 60-talet själv ha varit stjärna med stora framgångar i popgruppen Ola and the Janglers. Under 80-talet tog Secret Service plats på musikscenen och stora framgångar följde med en mängd hits som spred sig på den internationella musikscenen. Ola Håkanssons unika signum finner vi idag bakom stjärnor som Icona pop, Zara Larsson och Benjamin Ingrosso.

Per Sinding Larsen
Journalist, programledare och filmare. Känd för sitt programledarskap i musikprogrammet Studio Pop på SVT och som musikkritiker i SVT:s Kulturnyheterna har även producerat Kent-dokumentären Så nära får ingen gå – ett år med Kent (2000). Per Sinding-Larsen gjorde under 2006 reportage till SVT-serien Musikministeriet som belönades med Stora journalistpriset 2006 och Ikarospriset 2007. Han har valts till Sveriges bäst klädde man av tidningarna Café och Elle och räknades som en av Sveriges modemakthavare av modetidningen King. Sinding-Larsen har dessutom vid flera tillfällen röstats fram som Sveriges mäktigaste och mest intressanta musikjournalist i TV av branschorganet Musikindustrin och fått Rockparty och Sveriges Radio P3:s hederspris.

Samarbetspartners: Föreningen Norden och Killbergs bokhandel

Plats: Konsertsalen
Entré: 230 kronor, Kulturkort/studerande 170 kronor, Föreningen Norden 150 kronor. Biljetter ej släppta.

Samtal på Dunkers är sedan 12 år ett väl etablerat event på Dunkers som under åren har gästats av många kulturpersoner, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Samtal på Dunkers är ett personligt möte som tar utgångspunkt i gästens person och värv. Dessa samtal är populära och uppskattade av en kunnig och nyfiken publik. Vi välkomnar alla som vill veta lite mer om stort och smått i det nära samtalets form.

Dunkers Kulturhus bjuder in nostalgikväll där drömmar, identitet och åldrandet står i fokus i dokumentären ROLLING LIKE A STONE. Efter filmen bjuder vi på samtal med regissörerna Stefan Berg och Magnus Gertten där du får möjlighet att ställa dina frågor.

Pris: 150 kronor
Plats: Teatersalen

I priset ingår även inträde till utställningen Ikoner. Vi rekommendera starkt att börja kvällen där för att få en riktigt härlig nostalgitripp.

ROLLING LIKE A STONE: En gammal filmrulle från sommaren 1965 visar en fest i en lägenhet på Fersens väg i Malmö. Där syns lokala popidoler från band som Namelosers och Gonks, men också helt vanliga popkillar och tjejer. De flockas kring några exklusiva gäster: Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones från Rolling Stones – det första internationella popbandet som besöker Malmö.
40 år senare träffar filmskaparna några av gästerna på festen. Rolling Like a Stone är en dokumentärfilm om de som fick sin identitet formad under några år i mitten av 60-talet. Men det är också en film om svårigheten att åldras med sina drömmar och att leva i nuet.

I Rolling Like a Stone finns massor av aldrig tidigare visade filmbilder från 60-talets Malmö, inklusive en nyligen återfunnen film från Klubb Bongo 1965. Filmen innehåller både musik från 60-talet med bland annat The Namelosers, men också specialskriven musik av Metro Jets (Magnus Börjeson och David Birde)

Regi: Stefan Berg, Magnus Gertten.
Produktion: Auto Images i samproduktion med Berg Images.
Tid: Filmen börjar 19:00. Kom i tid för hinna se utställningen innan filmen börjar.
Speltid: 65 min
Produktionsår: 2005

Stefan Berg (född 1957 i Stockholm) är en Malmöbaserad dokumentärfilms- regissör och producent samt musiker och författare, med förflutet som jurist. Efter en kort tid som jurist bytte Stefan bana och blev rockartist. 1994 påbörjade han sin filmkarriär, då som musikvideoregissör. Kort därefter kom han in på dokumentärfilm. Sedan 1995 har Stefan, skapat ett tjugotal dokumentärfilmer (se dokumentärer). Med filmer som Svenstorp Blues (2003), Leslie – Killen som kommer att glänsa (2008) och Ola Svensson Superstar (2010) har han befäst sitt signum: att komma riktigt nära de människor han porträtterar. Tillsammans med kollegan Magnus Gertten har Stefan skapat en rad filmer som blivit kultförklarade ”Malmö-filmer”, så som Blådårar 1 (1998) & 2 (2002), Rolling Like a Stone (2005) och senast Tusen Bitar (2014).

Magnus Gertten har en bakgrund som TV- och radiojournalist. Sedan 1998 har han regisserat ett stort antal dokumentärer. De flesta av Gerttens filmer har visats på internationellt filmfestivaler och av ledande europeiska och internationella programföretag. Hans senaste verk Only the Devil Lives Without Hope har valts ut till festivaler och vistas över hela världen. Tidigare verk från Magnus inkluderar dokumentärfilmer Becoming Zlatan, Every Face Has a Name, Tusen Bitar / A Thousand Pieces, Harbour of Hope, Long Distance Love och Rolling Like a Stone.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close