Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld

Vad är det vi ser när vi ser det vi ser? Är det viktigt att förstå andras sätt att uppleva världen? Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara.

Att stiga in i Pija Lindenbaums universum bland småpappor, gråvargar och älgbrorsor är att ta ett rejält kliv in i barnets mest sårbara och utsatta värld. En utställning som väcker tankar och berör både barn och vuxna.

Milena Bergquist, Svenska dagbladet 2020-06-21

Barn är filosofer till sin natur. De ställer många och ocensurerade frågor under sin uppväxt och de vill ha svar. Att få veta och undra, och vara säker på det man tror på, är egenskaper som inte sällan putsas av när man blir lite äldre. I utställningen Gråvargar och Älgbrorsor är avsikten att tänja på verkligheten för ett ögonblick och att kanske förundras över det som då blir synligt för ögat, och för tanken. Den verklighet som då visar sig är kanske lika sann eller trolig som den verklighet som varje dag avspeglar. Åtminstone för den som betraktar.

Alla människor funderar över tillvarons innehåll utifrån sina egna perspektiv. Även om vi alla ser samma sak, eller upplever en händelse samtidigt, så kan vi ändå ha olika uppfattningar om det vi precis har varit med om. Vi upplever helt enkelt omvärlden genom vår egen personliga lupp. Så – är det vi ser verkligen det vi ser eller är det bara något vi bestämmer oss för?

Verklighet och fantasi är flytande begrepp för många barn. Ibland kan det också vara svårt att veta vad en dröm är. Så är det ofta i Pija Lindenbaums berättelser, som inte sällan beskriver egensinniga barns melankoliska tankar om världen runt omkring.

Utställningen Gråvargar och Älgbrorsor speglar oss människor, stora som små, och att kunna förundras över vardagens olika lågmälda nyanser genom ljus, ljud och rörelse. Utställningens innehåll vill inspirera till fantasifyllda tankar genom att låta böckernas bilder kliva ur sin bokliga form, och därmed uppmuntra till andra intryck. Att vara och fundera tillsammans, barn och vuxen, är en grundtanke i utställningen.

Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara. Men även kring det som kanske är mindre tydligt och direkt – om det uppmärksammas.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Fakta om Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum är född 1955 och uppvuxen i Sundsvall. Hon arbetar som författare och illustratör och är en av vår tids största svenska bilderboksskapare. Hennes signum är förmågan att hantera text och bild på ett unikt vis, ofta i kombination med originalitet och humor. Pija Lindenbaum skapar skildringar av barn i vår tid. Böckerna om till exempel Gittan, Doris, Lill-Zlatan och Siv och som återfinns i utställningen, är alla egensinniga, speciella karaktärer.

Pija Lindenbaum har fått många priser och utmärkelser genom åren och hennes böcker har översatts till bland annat engelska, japanska, tyska, franska och holländska. Mellan 1999-2007 hade Pija stol nr 14 i Svenska barnboksakademien.

Besök utställningen

Visas 6 juni 2020 – 25 april 2021

Var: Utställningshall 2, plan 3

Entré: 100 kronor
Barn och ungdom till och med 18 år: fri entré
Med Kulturkort: fri entré
Läs mer inför besöket.

Utställningsaffischer finns att köpa i entrén och online.

Ingen trängsel

Våra utställningshallar är rymliga. Du kan känna dig trygg och hålla avstånd när du gör ett besök.

Hör verksamhetschefen Gunilla Lewerentz berätta om våra utställningar.

Händer i utställningen

Gråvargar och Älgbrorsor bjuder på massor av spännande aktiviteter för barn och vuxna tillsammans under utställningsperioden. Grubbelklubben, workshops, familjelördagar, lovaktiviteter och mycket mera.

I Guide Helsingborg hittar du det interaktiva äventyret Robothjälpen.

Grubbelklubben för små och stora tillsammans

Den sista lördagen i varje månad träffas vi i utställningen och grubblar tillsammans om frågan för dagen.

Workshops för barn och vuxna

Vi inspireras tillsammans i utställningen Gråvargar och Älgbrorsor och arbetar sedan vidare i konstateljén med färg, form och konstnärligt skapande!

Familjelördagar

Vi undersöker, upplever och utforskar utställningen Gråvargar och Älgbrorsor tillsammans och lär av varandra – vuxna och barn.

Datum: 12 september, 10 oktober och 7 november 10.00-14:00.

Fri entré för 1 vuxen i ett barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Lovaktiviteter

Under både höstlovet och jullovet händer mycket kul i utställningen Gråvargar och Älgbrorsor! Håll koll på Dunkers hemsida och i stadens lovprogram där programmet kommer att visas senare.

Datum: 27-29 oktober 2020 och 2 januari 2021.

Fri entré för 1 vuxen i ett barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close