Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld

Vad är det vi ser när vi ser det vi ser? Är det viktigt att förstå andras sätt att uppleva världen? Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara.

Barn är filosofer till sin natur. De ställer många och ocensurerade frågor under sin uppväxt och de vill ha svar. Att få veta och undra, och vara säker på det man tror på, är egenskaper som inte sällan putsas av när man blir lite äldre. I utställningen Gråvargar och Älgbrorsor är avsikten att tänja på verkligheten för ett ögonblick och att kanske förundras över det som då blir synligt för ögat, och för tanken. Den verklighet som då visar sig är kanske lika sann eller trolig som den verklighet som varje dag avspeglar. Åtminstone för den som betraktar.

Alla människor funderar över tillvarons innehåll utifrån sina egna perspektiv. Även om vi alla ser samma sak, eller upplever en händelse samtidigt, så kan vi ändå ha olika uppfattningar om det vi precis har varit med om. Vi upplever helt enkelt omvärlden genom vår egen personliga lupp. Så – är det vi ser verkligen det vi ser eller är det bara något vi bestämmer oss för?

Verklighet och fantasi är flytande begrepp för många barn. Ibland kan det också vara svårt att veta vad en dröm är. Så är det ofta i Pija Lindenbaums berättelser, som inte sällan beskriver egensinniga barns melankoliska tankar om världen runt omkring.

Utställningen Gråvargar och Älgbrorsor speglar oss människor, stora som små, och att kunna förundras över vardagens olika lågmälda nyanser genom ljus, ljud och rörelse. Utställningens innehåll vill inspirera till fantasifyllda tankar genom att låta böckernas bilder kliva ur sin bokliga form, och därmed uppmuntra till andra intryck. Att vara och fundera tillsammans, barn och vuxen, är en grundtanke i utställningen.

Genom Pija Lindenbaums underfundiga och mångbottnade bilder vill utställningen Gråvargar och Älgbrorsor stimulera barns och vuxnas seende, fantasi och funderingar kring det tydligt synbara. Men även kring det som kanske är mindre tydligt och direkt – om det uppmärksammas.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Händer i utställningen

Gråvargar och Älgbrorsor bjuder på massor av spännande aktiviteter för barn och vuxna tillsammans under utställningsperioden. Grubbelklubben, workshops, familjelördagar, lovaktiviteter och mycket mera.

I Guide Helsingborg hittar du det interaktiva äventyret Robothjälpen. Mer information under våren!

Prata med robothjälpen – Guide Helsingborg

Du kanske får en massa funderingar om vad det är du ser när du ser det du ser i utställningen? Då är det ju väldigt bra att du kan prata med Robothjälpen i utställningen som vänder sig till alla nyfikna barn och vuxna, till stora och till små. Ställ frågor och få svar i detta interaktiva äventyr som kan laddas ner via appen Guide Helsingborg.

Robothjälpen hjälper dig att utforska utställningen eller är det kanske så att du kanske måste hjälpa roboten? Hämta kollprotokoll hos väktaren i utställningen och sen är det bara att sätta igång med dina frågor och svar! Och kom ihåg – den här aktiviteten är allra som bäst när vuxna och barn gör den tillsammans.

Fri entré för 1 vuxen i ett barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Familjelördagar

Vi undersöker, upplever och utforskar utställningen Gråvargar och Älgbrorsor tillsammans och lär av varandra – vuxna och barn.

Datum: 12 september, 10 oktober och 7 november 10.00-14:00.

Fri entré för 1 vuxen i ett barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Lovaktiviteter

Under både höstlovet och jullovet händer mycket kul i utställningen Gråvargar och Älgbrorsor! Håll koll på Dunkers hemsida och i stadens lovprogram där programmet kommer att visas senare.

Datum: 27-29 oktober 2020 och 2 januari 2021.

Fri entré för 1 vuxen i ett barns sällskap och för unga till och med 18 år.

Besök utställningen

Visas 6 juni 2020 – 10 januari 2021

Utställningen öppnar 6 juni 10:00 – 17:00

Var: Utställningshall 2

Entré: ingår i entréavgiften
Fri entré med Kulturkortet

Fakta om Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum är född 1955 och uppvuxen i Sundsvall. Hon arbetar som författare och illustratör och är en av vår tids största svenska bilderboksskapare. Hennes signum är förmågan att hantera text och bild på ett unikt vis, ofta i kombination med originalitet och humor. Pija Lindenbaum skapar skildringar av barn i vår tid. Böckerna om till exempel Gittan, Doris, Lill-Zlatan och Siv och som återfinns i utställningen, är alla egensinniga, speciella karaktärer.

Pija Lindenbaum har fått många priser och utmärkelser genom åren och hennes böcker har översatts till bland annat engelska, japanska, tyska, franska och holländska. Mellan 1999-2007 hade Pija stol nr 14 i Svenska barnboksakademien.

För skolan

Till hösten kommer både lärarhandledning och program för skolbesök i utställningen.

Lärarvisning 27 augusti 17:00, anmälan till visningar.dunkers@helsingborg.se.

Mer information hittar du här under våren.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close