Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade eleverna utomlands, i de flesta fall till Frankrike och Paris.

Utomlands upplevde man plötsligt frihet. Långt borta från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde man istället rikta blicken mot verkligheten, för att måla denna med samma inlevelse och allvar.

Omkring 1890 började man efterlysa en mer tydligt nationell nordisk konst. Röster höjdes för att få konstnärerna att återvända hem, för att måla de egna länderna på ett sätt som uttryckte deras särart. I Sverige kan man beskriva utvecklingen som om man gick från gryning och dagsljus till skymning och kvällsljus.

I utställningen får besökaren uppleva konstnärernas utvecklingsresa och ta del av nordiska verk som målades franskt, men också upptäcka vad som hände med det franska måleriet när motiven var nordiska.

Utställningen är ett samarbete med Nationalmuseum.

Besök utställningen

10 maj – 27 september 2020