Från Ax till Limpa – Daniel Segerberg

Hur hamnade ett vetefält ute på en pir, mitt i staden? Svaret hittar du i konstprojektet Från Ax till Limpa av konstnären Daniel Segerberg. Verket lyfter frågor om förlorad åkermark till följd av städers expansion, genom att fysiskt återföra åkermark till staden – och utgör samtidigt ett cirkulärt medskapande när vetet skördas och blir till öl eller pizzadeg hos lokala aktörer.

Daniel Segerberg är en av Sveriges mest erfarna konstnärer när det gäller att skapa hela utställningar eller större verk och projekt genom att involvera medborgare och samtidigt nå en konstnärlig verkshöjd. Förutom aspekter av social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet samt medborgare involvering finns andra perspektiv på verket Från Ax till Limpa. Ett av de främsta är just det omvända återtaget i att konstnären ger tillbaka åkermark – det som ofta går förlorat när städer expanderar.

Verket består av att så och odla ett vetefält ute på Pixlapiren. Därefter kommer vetet att skördas och följaktligen användas till ett eller flera medskapande och cirkulära alternativ – som till exempel att ett lokalt microbryggeri brygger öl eller att man tillsammans med boende bygger en pizzaugn där vetet används till pizzadegen. Projektet är cirkulärt, framtidsorienterat och uppmuntrar till medborgare involvering.

Välkommen till skördefest!

När: 20 och 21 Augusti, drop-in mellan klockan 10-16.

Under våren och sommaren har vetefältet på pixlapiren växt till sig och det är nu dags att skörda och tröska vetet. Vi slår med lie, binder kärvar, tröskar och skiljer agnarna från vetet i vinden. Vi maler till mjöl och bakar bröd i lerugnen.

Välkomna till det tillfälligt uppbyggda vetefältet längst ut på pixlapiren.

Vid dåligt väder är skördefesten inställd.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?