Årets Mästerskapare Jessica Westerberg

Årets Mästerskapare Jessica Westerberg

5 december 2019 – 29 mars 2020

Jessica Westerberg är Årets Mästerskapare i SVT:s nya succéprogram ”Mästerskaparna” och den 5 december tog Jessica emot förstapriset i Helsingborg: att ställa ut sina alster från tävlingen i anslutning till utställningen UNG SVENSK FORM Special Edition på Dunkers kulturhus.

Jessica Westerberg.

Jessica Westerberg är både stolt och jublande glad över vinsten:

– Det känns fantastiskt kul att ta hem vinsten! Det har varit en otroligt rolig och lärorik utmaning. Att kreera i en helt ny situation och utsättas för tv-teamet, kameror och tidspressen. Jag älskade det! Det gav mig massor med insikter om mig själv och vad jag är kapabel till att lösa.

– Det är imponerande att se vad Jessica Westerberg har åstadkommit på kort tid med olika material och dessutom med ett helt eget formspråk. För Svensk Form är det en ära att kunna bidra till första priset i Mästerskaparna, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form

Jessica Westerberg vann tävlingen med följande motivering:

Vinnaren besitter mycket fantasi och stor kreativitet och har även visat prov på en tydlig vision att gå sin egen väg. Med fingertoppskänsla för hur man förenar två olika uttryck har denna vinnare skapat sitt eget personliga uttryck. Sist, men inte minst, har årets Mästerskapare visat sig vara en kämpe utöver det vanliga.

Intervju med Årets Mästerskapare

Hej Jessica. Beskriv din tid i Mästerskaparna med tre ord.
– Känslomässigt, utmanande och kul.

Ampel.

Vilket föremål ligger dig närmast hjärtat och varför?
– Alla alster från tävlingen har en direkt koppling till blandade känslor för mig, allt mellan glädje, frustration och stress. Min personliga favorit är ampeln där jag tycker att jag lyckades att jobba bäst utifrån materialets egenskaper. Metallen bildar en stabil ställning, träplattan utgör ett rakt plan och kilas fast innanför metallen. Lädret är en dekorativ detalj som sitter stramt om metallen så att träplattan låses fast. Tack vare lädret går det även att justera höjden beroende på krukans storlek.
Lädertävlingen var absolut roligast. Det hände någonting inom mig när jag stod inför det materialet under tävlingen. Jag lyckades att lösa en klurig funktion på ett smart sätt jag inte hade förväntat mig. Väskans konstruktion bygger på två delar och 6 stycken nitar. Materialsnålt och inga sömmar.

Och till sist, vad har du på gång framöver?
– Nu har jag mitt sista halvår kvar på Beckmans Designhögskola. Just nu arbetar jag och en klasskompis (Tilda Ullberg) på ett skolprojekt tillsammans med Johanson Design. Vi håller på att ta fram en pall inför Stockholm Furniture & Light Fair 2020. Efter det blir det examensarbete till 110% och jag kan redan nu avslöja att jag kommer att arbeta med materialet glas.

Tusen tack för dina svar Jessica och lycka till framöver!

Foto: Axel Abrahamsson

Om Jessica Westerberg

Jessica Westerberg är 29 år och studerar form på Beckmans Designhögskola i Stockholm. Hon har alltid ett eller flera kreativa projekt på gång och älskar att utforska form genom materialens egenskaper. Jessica beskriver att hantverket alltid ligger nära till hands. Handens utförande har störst roll i den kreativa processen, att göra, låta händerna jobba, vägledas av materialet, det hjälper henne att tänka och ger henne inspiration och idéer till hennes formgivning.

Om Mästerskaparna

SVT:s nya tävlingsprogram hade premiär under hösten 2019 och sändes i sex avsnitt där de tävlande utmanades i att vara den som bäst uttryckte sig i material som keramik, papper, läder, smide och trä. De tävlande blev bedömda både som hantverkare och formgivare. Huvuddomare för tävlingen var designern Samir Alj Fält, som även är medlem i Ung Svensk Form-juryn sedan flera år. Även Ung Svensk Form-jurymedlemmen Bea Szenfeld var med i programmet som expertdomare när deltagarna arbetade med papper. Första pris i Mästerskaparna var att få visa sina alster i anslutning till utställningen och utmärkelsen Ung Svensk Form som drivs av Föreningen Svensk Form.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close