Through the Eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samling

Utställningen visades 5 november 2016 - 19 mars 2017.

Nakna kroppar, färgglada fjärilar, döda djur och vackra blomsterarrangemang, allt noggrant arrangerat i motiv som påminner om klassiskt måleri. Nathalia Edenmonts konstverk väcker känslor, skapar diskussioner och lämnar få oberörda. Hennes konstnärskap har en nästan fysisk påverkan på betraktaren. Orädd och med omättlig nyfikenhet tar hon sig an ämnen som menstruation och tonårens spirande sexualitet. Genom sin egen personliga historia undersöker Nathalia Edenmont erfarenheten av att vara kvinna, och uttrycker detta genom fotografi.

I anslutning till Nathalia Edenmonts fotoverk visas även föremål ur Helsingborgs museers samling upp. Curator Michelle Marie Roy, antikvarie Birgitta Witting och konservatorer på Helsingborgs museer har valt ut föremål ur samlingen som kommer att presenteras runt omkring hennes egen konst. Föremålen som valts har tydliga referenser till Nathalia Edenmonts liv och konstnärskap vilket gör att föremålen sätts i ett helt nytt sammanhang. Tidigare har Dunkers kulturhus låtit konstnären Mark Dion arbeta med samlingarna. Då var perspektivet samlandets historia. Med Nathalia Edenmont blir det ur ett tydligt kvinnoperspektiv.

Om Helsingborgs museers samling

Helsingborgs museers samling omfattar allt från konstverk och arkeologiska artefakter till zoologiska exemplar. Den ska spegla nordvästskåningarnas historia från stenålder till nutid. Däremot har presentationen av samlingen historiskt sett dominerats av ett manligt perspektiv, men en förändring är på gång. Denna utställning skänker möjligheten att presentera ett kvinnligt perspektiv via nya texter och ett urval av föremål, av vilka en del aldrig tidigare har visats. Ytterligare föremål ur samlingen kan ses på Kulturmagasinet och på Dunkers kulturhus på första våningen i utställningen På gränsen.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus. Utställningstexter och audioguide finns på svenska och engelska.

Händer i och kring utställningen

Besök utställningen

Visas 5 november 2016 – 19 mars 2017

Var? Utställningshall 2

Entré: ingår i entréavgiften.

Fri entré med Kulturkortet.

Är du nyfiken på Nathalia Edenmont och hennes konstnärskap? Då kan du anmäla dig till en lärarvisning för att få tips och idéer om hur utställningen kan användas i undervisning.

Nathalia Edenmont i Kulturtantens podcast

Curator Michelle Marie Roy, antikvarie Birgitta Witting och konstnären Nathalia Edenmont berättar om hur tankarna gick när de tog sig an utställningsarbetet.

nathalia_podd_300x200

Länk till Kulturtantens podcast på mittkulturkort.se

Behind the eyes of Nathalia Edenmont

Christina Gräbe, konservator på Kulturmagasinet granskar.

Följ med bakom kulisserna till Dunkers nya Through the Eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samling. Vernissage 4 november klockan 18:00 (fri entré för alla).

Länk till artikel på mittkulturkort.se.

Lyssna till Nathalia Edentmonts sommarprat

I sitt sommarprat i Sommar och Vinter i P1 berättar Nathalia Edenmont om sin uppväxt i Ukraina och sina kontroversiella konstverk.

sommarprat_300x200

Länk till Sveriges radio