THE THIN LINE – Björn Persson

25 maj – 20 oktober 2019

Utställningen The Thin Line med fotografier av Björn Persson, är en betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en skiljelinje mellan överlevnad och dess motsats. Afrikas vilda djur har funnits på vår planet i över 50 miljoner år. De första människorna tog sina inledande steg för cirka 200 000 år sedan.  Under denna förhållandevis korta livsexistens, har människan varit orsak till exterminering av ett stort antal djurarter, genom tjuvjakt och genom skövlande av väsentliga naturområden.  Fler arter hotas av utrotning genom den globala uppvärmningen.

Björn Persson är en internationellt omskriven fotograf som uppmärksammats med ett flertal prestigefyllda utmärkelser. Under många år har han rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, Antarktis försvinnande ismassor och isbjörnarnas smältande habitat. Björn Perssons inkännande dokumentation av de vilda djuren visar dem i deras naturliga miljöer där de levt i generationer. Fotografierna är intagande med närgående och finkänsliga porträtt av vilda djur i en alltmer reducerad möjlighet till fortlevnad.

The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag. Björn Persson avser inte med sina fotografier att manifestera en förtvivlan över det hot som flera av världens djurarter står inför. Snarare är avsikten att dramatisera den storslagna skönhet de inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang. Att säkerställa hotade djurarters överlevnad är en av de viktigaste frågorna i modern tid.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Plats: Utställningshall 1

Intervju med Björn Persson

Utställningsproducent AnnCatrin Gummesson passade på att ställa några frågor till Björn inför utställningen. Läs intervjun på kulturkortet.se

Kort fakta om Björn Persson

  • Född 1972 och uppvuxen i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm
  • Utbildad viltvårdare, har arbetat mot tjuvskytte i Sydafrika
  • Nyss utkommen med boken The Real Owners of the Planet, en skildring av Afrikas vilda, utrotningshotade djur
  • Representerad bland annat vid London Natural History Museum
  • Africa Geographics Photographer of the Year 2017
  • Utmärkelser i Sony World Photography Awards 2016 och 2017
  • Nominerad i kategorin Världens bästa svartvita naturfoto i BBCs Wildlife Photographer of the Year 2016
  • Medverkade i utställningen Eye on the Tiger på Royal Albert Hall i London 2018

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close