Shaun Tan – Lost Things

14 april – 12 augusti 2018

Shaun Tan (född 1974) betraktas som en av världens absolut främsta illustratörer. Hans drömska och surrealistiska bildberättelser, och hans förmedlade ord, rör sig ofta över filosofiska och sociala fält liksom över politiska och historiska ämnesområden.

Shaun Tan växte upp i ett förortsområde norr om Perth i västra Australien och började tidigt i tonåren göra illustrationer för bland annat science fiction- och fantasymagasin. Efter en akademisk examen i konst, historia och litteratur fick han flera illustrationsuppdrag som inte sällan kretsade kring fantasieggande, surrealistiska teman.

Genombrottet kom 1998 med allegorin The Rabbits, som beskrev koloniseringen av Australien med text av John Marsden och illustrationer av Shaun Tan. Två år senare utkom boken The Lost Thing som visas i utställningen via ett flertal originalillustrationer och den animation av boken som han erhöll en Oscar för 2011 i kategorin Bästa utländska kortfilm. Samma år tilldelades Shaun Tan även utmärkelsen ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), världens mest prestigefyllda pris för gärningar inom barn- och ungdomslitteratur.

Ytterligare en fokusering kring urval av Shaun Tans verk visas i utställningen i form av illustrationer ur boken Ankomsten som rör immigranters intryck av det främmande, det nya, det outgrundliga i livsförändringen som sker vid byte av bosättning till nytt land, en annan kontinent. Ett ämne som kanske är mer aktuellt än någonsin. Boken är en ordlös grafisk återgivelse som skildras via berättande, berörande bilder.

Utställningen Shaun Tan – Lost Things på Dunkers visar 44 st originalillustrationer ur flera av Shaun Tans böcker liksom film och ett rum för upplevelse- och läsmöjligheter.

Utställningen är producerad av Dunkers kulturhus.

Information in English

Världsberömd illustratör donerar verk

En av världens mest framstående illustratörer – Shaun Tan – är Helsingborgsaktuell just nu med utställningen Lost Things på Dunkers kulturhus. För några dagar sedan mottog Dunkers kulturhus en originalillustration direkt från Shaun Tan i Australien. Ett verk som är en tecknad bild av just Dunkers kulturhus.

– Vi är mycket glada över denna gåva från en av världens mest framstående illustratörer, säger Mattias Orre, t f verksamhetschef på Dunkers.

– Det är en fin gåva. Shaun Tan är en virtuos och spännande bildberättare som med en lugn blick skapar distinkta iakttagelser av vår samtid, säger AnnCatrin Gummesson, curator för utställningen på Dunkers.

Illustrationen kan just nu ses i utställningen Shaun Tan – Lost Things på Dunkers där man via film kan följa Shaun Tan arbeta fram motivet med blyertspenna, hur bilden successivt framträder, till den färdiga illustrationen.

– Bilden är gjord som en personlig hälsning till den svenska publiken och till alla besökare i utställningen på Dunkers, säger AnnCatrin.

Shaun Tan fick 2011 både en Oscar för bästa kortfilm och en ALMA, världens mest prestigefyllda pris inom barn- och ungdomslitteratur. Donationen kommer att ingå i Helsingborgs Museers samlingar och därmed bevaras för framtida generationer att se.

Foto av Shaun Tans donation

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close