Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Nu är det jul igen – Carl Larsson

Nu är det åter jul igen hos familjen Larsson på Lilla Hyttnäs, Sundborn i Dalarna. I ateljén samlas Larssons, släkt och vänner. Som traditionen bjuder kan du uppleva den klassiska tavlan på Dunkers med start på julskyltningssöndagen.

Mitt i rummet möter Anna Arnbom med en trästånka i handen. Anna är klädd i en Sundbornsdräkt – en dräkt som Karin Larsson tillsammans med andra kvinnor skapat. Genom husets duktiga hjälpredor möter vi fler Sundbornskullor. Martina står vid julgranen. Hilma Sundgren kommer bärandes med en bringare mjölk. Hon passerar Carl Larssons far, Olof Larsson i den läderklädda länsstolen, försedd med mat från julbordet. Idag har hans hushållerska Augusta ledigt, vi möter henne i profil mot det ljusa fönstret. Bredvid Olof står Karin Larsson med tankfull gest och håret uppsatt i vacker knut. Karin är klädd i en svart festklänning, en av de löst sittande klänningsmodeller som hon själv har skapat. Bakom Olof och Karin ser vi delar av den rikt snidade ekpanelen från Schleswig-Holstein i Nordtyskland. I panelens röda nisch har Carl och Karin skapat en kuriosautställning med bland annat sameföremål. Överallt märks Karins ögon och händer, hon vet mycket om inredning och formgivning. Den vita duken på julbordet, kudden i länsstolen, växter och kandelabrar. Hon skapar en ny typ av textilier som är originella och moderna.

Vid julbordets tindrande ljus sprider dottern Brita Larsson jultoner från pianot. Rummet är ljust, nästan somrigt trots att det är mitt i vintern. Det sprakar från spiseln. Det är mor Kersti Qvarnberg som vänder blicken mot oss. Hon ler, det värmer säkert tryggt från brasan. Hela familjen Qvarnberg bär de vackra Bodadräkterna. Det är dottern Brita som är på väg till julbordet, med ryggen mot oss ser vi västens vackra broderier. Erik Qvarnberg, som bär en käck tofsmössa, låter sig bjudas från brödkorgen som dottern Kersti Larsson, iklädd julröd klänning, sträcker fram. Sonen Esbjörn Larsson med tomteliknande luva och med en smörgås i hand, tycks förtrollad av julgranens prakt. Det finns få konstverk där barnen Larsson är stilla och prydliga, oftast är de fångade i rörelse eller lek, men här berättar barnens kroppsspråk att det är en högtidlig stund. Mot det ljusa fönstret möter vi de vuxna barnen Susanne och Pontus Larsson upptagna av det läckra julbordet.

Gömd bakom granen skymtar vi den gamle rättaren Johan Holm, kanske är det hans fiol som ligger på den bruna stolen vid Karin Qvarnbergs fötter. Vid julbordet sitter Hans Arnbom, en mustaschprydd herre, pappa till Anna med trästånkan i bilden. Hans är byns lokale hantverkare som hjälper paret Larsson att förverkliga Lilla Hyttnäs till en plats med starka influenser från jugend, arts and crafts, japonism och modernism. Allt med en personlig blandning av Dalarnas folkloretraditioner. Vid det blå skåpet står dotter Lisbeth Larsson nedböjd och betraktande. Obemärkt smyger sig Maria med Jesusbarnet in i bilden. Symboler för Julafton och det Larssonska hemmet, ett jordiskt paradis som många av oss vill dela, ett Arkadien. Konstnären själv står och betraktar, han vänder blicken utåt mot fönstret. Ovetandes att deras hem fortfarande efter mer än 100 år står för ett ideal och en dröm som delas av många.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se/wp. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close