Carl Larsson – Nu är det jul igen

30 november 2021 – 16 januari 2022

En sann jultradition för alla helsingborgare. Lagom till första advent öppnar utställningen med Carl Larssons klassiska triptyk i utställningshallen på entréplan. Verket ingår i Helsingborgs museers samling och visas i år tillsammans med ytterligare föremål ur samlingarna. I år kan du också lyssna till en guidad visning i utställningen via appen Guide Helsingborg.

I ateljén står julbordet omsorgsfullt uppdukat och familjen Larsson har samlat sina närmaste i Lilla Hyttnäst i Dalarna för att fira den svenska julen. Överallt märks Karins ögon och händer, hon vet mycket om inredning och formgivning. Den vita duken på julbordet, kudden i länstolen och växter och kandelabrar. Vid julbordets tindrande ljus sprider dottern Brita Larsson jultoner från pianot. Rummet är ljust, nästan somrigt, säsongen till trots. Sonen Esbjörn Larsson, med tomteliknande luva och med en smörgås i hand, tycks förtrollad av julgranens prakt. Det finns få konstverk där barnen Larsson är stilla och prydliga, oftast är de fångade i rörelse eller lek, men här berättar barnens kroppsspråk att det är en högtidlig stund. Obemärkt smyger sig Maria med Jesusbarnet in i bilden.

Symboler för julafton och Larssons-familjens hem, ett jordisk paradis som många av oss vill dela. Konstnären själv står och betraktar det hela. I stunden är han är ovetandes om att deras hem 100 år senare fortfarande står för ett ideal och en dröm som delas av många.

Verket ingår i Helsingborgs museers samling.

Fick du hjälp av informationen på sidan?