Grafisk konst från Atelje Larsen: Att etsa ett öga – Ann Edholm

Dunkers kulturhus inleder på nytt ett samarbete med Atelje Larsen i Helsingborg, efter den stora och vackra jubileumsutställningen ”Under stor press” 2011. Denna gång möter vi en konstnär i taget, av högsta internationella klass, vars grafik presenteras en gång i månaden, i den södra delen av entréplanet.

Först ut i detta projekt, med sju verk, är Ann Edholm. Månaden efter visas verk av John Kørner och från vecka 50 visas verk av Jan Håfström.

Att etsa ett öga – Ann Edholm

Ann Edholm är bildkonstnär och grafiker, född 1953 i Saltsjöbaden. Sina studier bedrev hon vid Gerlesborgsskolan i Stockholm på 1970- och 1980-talet samt vid Konstakademien i Stockholm mellan 1981-1986. Hon har varit professor vid Konstakademien och Konsthögskolan Valand i Göteborg.

2012 tilldelades Ann Edholm Carnegie Art Awards andrapris. Hon har på uppdrag fått utsmycka FN:s ECOSOC-sal i New York. Även i Helsingborg finns ett offentligt verk, Transire, 2005, placerat i Nya Tingshuset.

Ann Edholm är en av de mer betydande i svensk samtidskonst med sina realistiska abstraktioner. Hennes konstverk beskrivs ofta ”sublima”, ”kraftfulla” eller ”andaktsfulla”. Hon arbetar med precision i enkla geometriska former. Titlarna visar ibland konstnärens egen ingång till målningarna, men mer vanligt är att betraktaren bjuds in att finna sitt eget sätt att se på verket. Ofta har hennes senare verk kommit att indirekt referera till nazismens ohyggligheter.

Besök utställningen

Pågick 6 oktober – 6 november 2016

Var? Utanför Kulturoteket, entréplan

Entré? Fri entré

Om Atelje Larsen

Atelje Larsen är en verkstad för tryckning av koppargrafik som startades av konstnären Thormod Larsen i början av 1950-talet. Efterhand kom verkstaden att anlitas av en rad betydande andra grafiker och spela en viktig roll i utvecklingen av färggrafiken i landet. Efter Thormod Larsens bortgång har sonen Ole Larsen låtit verksamheten växa, vilket bland annat inneburit många nya grafiska tekniker.

Utan tvekan är ateljén en av världens ledande tryckerier för grafisk konst. Särskilt utmärkande för verksamheteten är det nära samarbetet mellan konstnären och yrkesmännen på Atelje Larsen. Många konstnärer, från hela världen, tillbringar dagar och nätter hos Ole Larsen. På så vis utvecklar konstnären och tryckare varandra.

Ateljén ligger idag på O. D. Krooks gata i Helsingborg.