Grafisk konst från Atelje Larsen: John Kørner

Dunkers kulturhus inleder på nytt ett samarbete med Atelje Larsen i Helsingborg, efter den stora och vackra jubileumsutställningen ”Under stor press” 2011. Denna gång möter vi en konstnär i taget, av högsta internationella klass, vars grafik presenteras en gång i månaden, i den södra delen av entréplanet.

Som andre konstnär i detta projekt möter vi John Kørner. Innan dess har vi visat Ann Edholm och härefter visas Jan Håfström.

John Kørner, född 1967 i Århus, är en av Danmarks mest uppmärksammade konstnärer inom måleri och grafik.

John Kørner växte upp på Lolland och utbildade sig vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn 1992-98. Han bor och verkar idag i Köpenhamn. John Kørner erhöll Carnegie Art Awards stipendium för unga konstnärer 2000 och Carnegie Art Awards andrapris 2008 för att han i sitt konstnärskap ”behandlar historiska, sociala och politiska frågor”.

John Kørner beskriver ofta sina verk som ”olösta problem”, som skall förstås på flera nivåer. Dels konstens funktion att ifrågasätta och synliggöra, men även den konstnärliga processen kring färg, form, komposition, och motiv.

De problemställningar Kørner utgår ifrån i sitt konstnärskap kan spåras till det förra sekelskiftet, vid tiden för modernismens genombrott. Hans verk problematiserar också händelsen då danska soldater dödades i Afghanistan, samt en serie om prostitution.

John Kørner vill väcka betraktarens egna tolkningar, där vi tar ställning i dialog med hans verk och sätter konstupplevelsen fri. Kørner har förklarat att han önskar att betraktaren i vissa fall måste ställa sig frågan: varför är detta ett problem?

Serien Tashqurghan (1-10), 2015

Tryck: Atelje Larsen, Helsingborg

Besök utställningen

Pågick 10 november – 11 december 2016

Var? Utanför Kulturoteket, entréplan

Entré? Fri entré

Om Ateljé Larsen

Atelje Larsen är en verkstad för tryckning av koppargrafik som startades av konstnären Thormod Larsen i början av 1950-talet. Efterhand kom verkstaden att anlitas av en rad betydande andra grafiker och spela en viktig roll i utvecklingen av färggrafiken i landet. Efter Thormod Larsens bortgång har sonen Ole Larsen låtit verksamheten växa, vilket bland annat inneburit många nya grafiska tekniker.

Utan tvekan är ateljén en av världens ledande tryckerier för grafisk konst. Särskilt utmärkande för verksamheteten är det nära samarbetet mellan konstnären och yrkesmännen på Atelje Larsen. Många konstnärer, från hela världen, tillbringar dagar och nätter hos Ole Larsen. På så vis utvecklar konstnären och tryckare varandra.

Ateljén ligger idag på O. D. Krooks gata i Helsingborg.