Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

13 juni – 1 november 2020

I utställningen visas runt 90 verk av bland annat Eugène Jansson, Carl Fredrik Hill, Anna Ancher, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Hanna Pauli och Anders Zorn. Utställningen tar upp den konstnärliga utveckling som ägde rum i Norden runt förra sekelskiftet där konstnärer reste utomlands för att måla soldränkta motiv, för att så småningom återvända hem och måla det nordiska landskapet i skymningstimmen.

1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna där historiemåleriet värderades högst. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade eleverna utomlands, i de flesta fall till Frankrike och Paris. Plötsligt fick de uppleva frihet – inte minst de kvinnliga konstnärerna som mötte långt bättre villkor i Paris än hemma. Långt bort från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde konstnärerna rikta blicken mot verkligheten istället och måla den med samma inlevelse och allvar.

Omkring 1890 efterlystes en mer tydligt nationell nordisk konst. Röster höjdes för att få konstnärerna att återvända hem, för att måla de egna länderna på ett sätt som uttryckte deras särart. I Sverige går det att beskriva utvecklingen inom måleriet som att motiven går från gryning och dagsljus till skymning och kvällsljus.

Utställningen presenteras av Nationalmuseum, Stockholm, och Dunkers kulturhus i samarbete.

Information in English

Besök utställningen

Visas 13 juni – 1 november 2020

Var: Utställningshall 1, plan 3

Entré: 100 kronor
Barn och ungdom till och med 18 år: fri entré
Med Kulturkort: fri entré
Läs mer inför besöket.

Utställningsaffischer finns att köpa i entrén och online.

Ingen trängsel

Våra utställningshallar är rymliga. Du kan känna dig trygg och hålla avstånd när du gör ett besök.

Hör verksamhetschefen Gunilla Lewerentz berätta om våra utställningar.