Kulturvärlden tystnade och det ångrar vi i dag

Gunilla Lewerentz, chef på Dunkers kulturhus

Gunilla Lewerentz, chef på Dunkers kulturhus.

I dag är det lätt att ställa sig frågan om när vi tystnar – i Yttrandefrihetens gränser. Lars Vilks utmanade gränsen och fick betala ett pris för det. Kultursverige tystnade med en rädsla för offentlig kritik. En rädsla som man som individ kan förstå, men som samtidigt framkallar en oundviklig klump av osäkerhet i magen. En osäkerhet som färgats av tanken: Har vi gjort vad vi kunnat för att lyfta de viktiga demokratiska beståndsdelar som fanns i den händelse som kom att forma en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärers liv?

Utanför Sveriges gränser fanns det en nyfikenhet och en uppskattning kring Lars Vilks person och konstnärskap. Här i kultursverige har det mer eller mindre varit tyst. Är undfallenheten något svenskt?

Lars Vilks konstnärskap visades bland annat i utställningen Under stor press 2011 och Lars fanns med som förslag både till ett juryarbete i närtid men också till en kommande utställning om romantisk konst från nordvästra Skåne och Kullaberg. Även om inget var planerat i sak från vår sida fanns det en ständig nyfikenhet kring Lars som jag är övertygad om delades av många i kultursverige.

Väl medveten om hans kontroversiella ställning och vad som hade krävts för att göra de tankarna verkliga är det näst intill oundvikligt att inte ställa sig frågan om vi varit för fega. Få svenska konstnärer har haft sådan genomslagskraft i Sverige i modern tid. Lars Vilks är ett självklart namn i konsthistorien och ur ett regionalt perspektiv kan vi sträcka oss så långt som att han satte nordvästskåne på världskartan.

Med det sagt är det viktigt att understryka hans betydelse i tiden före de omtalade teckningarna. Lars Vilks har, genom sina böcker, sin undervisning och sina ständigt återkommande föredrag, drivit, påverkat, irriterat och samtidigt blivit en folkbildare av rang.

Jag hoppas att kultursverige, precis som media i många år försökt att stå upp för konstnärens sakfrågor, tittar djupare in i Lars Vilks liv och händelser. Här finns underlag som påverkat både kulturen och samhället.

Oavsett vad du tycker om hans sätt, finns det många viktiga ämnen, exempelvis yttrandefrihet och demokratins gränser, i Lars liv som är värda att lyfta om och om igen. Jag hoppas att denna olyckliga händelse ska komma att bli en tankeställare för många människor där ute, mig inkluderat, och en motivationssprångbräda för att titta vidare på hur vi i kulturvärlden agerar.

Tankar från Gunilla Lewerentz, chef på Dunkers kulturhus