Helsingborg Pianofestival 2019 – årets musikupplevelse?

Välkommen till sjuttonde upplagan av Helsingborg Pianofestival 29 augusti–1 september har ett spännande program med nya inslag. Biljetterna är släppta!

Vi har återigen lyckats engagera två av de allra främsta pianisterna i världen: Marc-André Hamelin, en mycket kär återkomst och Elisabeth Leonskaja, en av de stora från den ryska pianotraditionen. Vi presenterar en ny ung briljant fransk pianist, Alexandre Kantorow, och en bekant från 2014 och 2016, Haochen Zhang, nu på väg att etablera sig i toppskiktet av pianister.

Nytt är att du får möta Haochen Zhang i ett samtal om musikens plats i samhället. Konsertprogrammen domineras av klassiker som Debussy, Schumann, Chopin och Liszt med udda inslag som modernistiske Pierre Boulez Sonat nr 1 och sånger ur Charles Trenets repertoar i virtuosa pianoarrangemang spelade av Hamelin.

Senaste nytt: Alexandre Kantorow vann i dagarna The International Tchaikovsky Competition, en tävling som kan ses som OS för pianister.

Liksom tidigare har vi Master Class, där begåvade och nästan färdigutbildade unga pianister putsar på det allra sista. De får samtidigt en viktig möjlighet att spela offentligt inför en stor publik vid våra lunchkonserter.

Vi har också glädjen att möta den engelske pianisten och superpedagogen Paul Roberts som undervisar i Master Class och som dessutom med ord och pianoton hjälper oss att uppleva Liszts pianomusik. De sista åren har vi haft en improvisationskonsert och i år har vi lockat hit en internationell stjärna: finske Iiro Rantala, både klassisk pianist och jazzmusiker, en ovanlig kombination.

Besök Helsingborg Pianofestival 2019 för mer information och programmet.