Hösten 2020 på Dunkers kulturhus

Ett axplock ur höstens stora utbud som också bjuder på Familjelördagar, Internationella kulturdagen, Kulturquiz med Nordqvist, Språkcafé, ett stort antal scenframträdande med Helsingborgs kulturskola, special- och barnvagnsvisningar, visningar på arabiska, tillfälle till tangodans samt romantisk piano- och gitarrmusik i Från gryning till skymning.

Allt hittar du i vår kalender. Använd filtreringen för att hitta det som passar för dig. Eller spana in våra utställningar.

Covid-19 begränsar antalet besökarplatser. Ett stort antal arrangemang kommer att ha 50 som max antal besökare.

Musik

På musikscenen möter vi bland annat jazzikonen Rigmor Gustafsson, Olle Adolphson-stipendiaten Amanda Ginsburg och Meja, med ett pinfärskt Kleerup-producerat album i bagaget. Jazz i Helsingborg bjuder in Hannah Svenssons trio som får sällskap av världspianisten Jan Lundgren. Lightworkers och Rhinestone består av Scharliina Eräpuro och Linnea Persson respektive Emelie Persson och Sanja Johansson. De två grupperna ingår en serie av tre med skånsk anknytning.

Helsingborgs kammarmusikförening arrangerar tre konserter bland annat med brittiska stråkkvartetten Albion Quartet och med Stockholm Syndrome Ensemble, som gör något relativt ovanligt inom den klassiska musiken. De jammar, den här kvällen med temat In the Spirit of Beethoven.

Läs mer om höstens musikscen.

För barn och unga

Söndagsscen, för den unga publiken, bjuder bland annat på dansanta bakverk, sagoberättande dragqueens samt rymdforskare både på månen och i Krakel Spektakel-tappning.

Dansen har stor plats inom Söndagsscen, men det blir också tre olika dansworkshops för dem som är litet äldre, allt från 13 år till pigga pensionärer. Tre dansare/koreografer från Skånes Dansteater, Black Box Dance Company och frilansvärlden leder de som dansat en hel del och de som aldrig ens har tagit en danslektion.

Spektra, i det som tidigare var Kulturoteket och ännu tidigare Dunkers shop. Spektra är en plats för kulturutveckling dit unga i åldrarna 15-25 år kan komma för att få coaching, tips och jobba på egna projekt inom till exempel musik och konst. Man kommer även att arrangera workshops, utställningar och inspirationsdagar. Verksamheten startar 3 september och kommer att ha öppet tisdag till fredag klockan 16:00–20:00.

Föredrag och samtal

Många av vårens samtal och föredrag fick skjutas upp. Men skam den som ger sig och nu kommer verkligen Ulrika Knutsson och berättar om den besvärliga Elin Wägner. Något försenad kommer också mediaprofilen Gina Derawi, som i våras romandebuterade med Paradiset ligger under mammas fötter. Mer på den talade scenen är det själfulla samarbetet med Folkuniversitetet, med programrubriker som Mat för kropp och själ samt Mindfulness – ett recept mot oro.

Dunkers filosoficafé är etablerat sedan fler år tillbaka. Den här hösten handlar det bland annat om mode och man anordnar en heldag om filosofi som fyndigt nog fått namnet Filosofidagen.

Läs mer om höstens föredrag och samtal.

Utställningar

Ny utställning, med öppning 5 december, blir Trine Søndergaard WORKS. Trine Søndergaard är en dansk fotograf vars verk handlar om minnets landskap och speglingar, om tysta inre rum och om kvinnors arbete och roll genom historien.

I övrigt fortsätter Gråvargar och Älgbrorsor – Pija Lindenbaums bildvärld året ut. Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900 fortsätter också, till 1 november. Här blir det vid två tillfällen Arty Afterwork/Afternoon Tea med Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum, som vi sett i Kontrapunkt på SVT.

I entréplanet sker stora rumsliga förändringar. Väggarna mellan RumEtt, Henrys och 81 m2 rivs och bildar en stor sammanhängande lokal. Premiär för den ännu odöpta lokalen blir det med två utställningarna, Förstärkt verklighet – Augmented Reality och Personligt. Båda utställningarna öppnar 3 september.

Carbon Ruins är en koffertutställning om den fossila eran, där det berättas om framtiden, det vill säga att året är 2053 och utställningen Carbon Ruins har precis invigts. Utställningen firar att den globala nollvisionen av koldioxidutsläpp nåddes tre år tidigare, 2050. Sverige var det första landet i världen att gå ur den fossila eran.

Läs mer om höstens utställningar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?