Föreläsningar och samtal om det urbana konstfältet 30 juni –1 juli

National Urban Art Network (NUAN) arbetar för den urbana konstens utveckling. Under H22 City Expo bjuder man in till två halvdagar 30 juni –1 juli på Dunkers kulturhus med föreläsningar och samtal kring olika teman som belyser konst i staden. Evenemanget har fri entré.

De två halvdagarna riktar sig både till dig som arbetar producerande eller främjande inom det urbana konstfältet samt till dig som bara är nyfiken och vill ta del av programutbudet. Var med och diskutera kring teman som till exempel den urbana konsten och konstkritikerns roll, kulturarv och minnespolitik samt staden och byråkratin. Fullständigt program och tider presenteras vid ett senare tillfälle. Anmäl dig till halvdagarna här (länk till anmälningsformulär).

NUAN startade 2020 av Urban Konst vid Göteborgs Konsthall, Urban Konst vid Botkyrka Konsthall och förlaget Dokument Press. Sedan premiären har man genomfört flera träffar med skiftande fokus utifrån deltagarnas behov och intresse. Nätverket drivs av en organisationsgrupp som växer och förändras från år till år.

Torsdag 30 juni:

• 11:00-12:30 Registrering
  • 12:30 Introduktion och välkomsthälsning
  • 12:45 Tobias Barethin Lindblad, föreläsning och frågor: ”K-märkning av graffiti som konstaktivism”
  • 13:30 Paus
  • 13:45 Panel 1: ”Den gestaltade livsmiljön i Helsingborg” (i samarbete med Folkuniversitetet och Kulturnämnden i Helsingborg). Korta presentationer av och diskussion mellan Konrad Ek (Stadsarkitekt Helsingborg), Viktoria Buskqvist (Boverket). Ytterligare paneldeltagare tillkommer.
  • 15:00 Paus
  • 15:15 Det händer: Magasinsgatan8, ArtStreetHBG, Hangaren – Urbankonsthallen
  • 16:15 Paus
  • 16:30 Panel 2: ”Den urbana konsten, staden och byråkratin” (i samarbete med H22/Offentlig konst i Helsingborg ). Korta presentationer av och diskussion mellan Emma Gerdien (kultursekreterare Borås), Pontus Alexandersson (arkitekt vid stadsarkitektavdelningen i Malmö), Håkan Nilsson (professor i Konstvetenskap Södertörns högskola), Moa Sundberg (Urban Designer, Helsingborg stad)
  • 17:45 Avslutande ord
  • 18:30 Konferensmiddag (i samarbete med Folkuniversitetet och Kulturnämnden i Helsingborg)

Fredag 1 juli

• 10:00 Det händer: TBA
  • 11:00 Paus
  • 11:15 Föreläsning: Carolina Falkholt
  • 12:00 Paus
  • 12:30 Panel 3: ”För en samtida konstkritik”. Urban konst handlar ofta om hur gränsdragningar och konflikter i staden reproduceras genom konsten. Som poeten Felicia Mulinari skrivit skapas det vackra i konsten genom “exkludering och uteslutning”.* Denna kritik av konstens villkor ställs på sin spets i städer där välfärdsstaten drar sig tillbaka från alltmer privatiserade platser samtidigt som polisinsatserna tilltar. Vilken roll kan en samtida konstkritik spela i denna situation? Den etablerade konstkritiken har på senare år kritiserats för att slå vakt om en konventionell konstsyn som inte hänger med i tiden. Det här samtalet handlar om hur kritik kan skapas utifrån andra horisonter, och är en fortsättning på podserien om konstklritk av Urban Konst vid Göteborgs konsthall. Samtal mellan konstkritikerna Frida Sandström, Macarena Dusant, Michele Masucci, som modereras av Patrik Haggren och Daniel Terres, Göteborgs Konsthall
  • 13:45 Avslutande reflektion av Jacob Kimvall

Fri entré, men biljett krävs. Hämtas i entrén på Dunkers kulturhus eller online via Ticketmaster.

Årets värdar är ArtStreetHbg i Helsingborg och Urban Konst vid Göteborgs Konsthall.