sounds like: Norrbotten NEO

Nutida konstmusik sedan 2007. När meriterade Norrbotten NEO med Olle Persson intar Dunkers bjuder de på en musikalisk föreställning där historien om galne kung George och hans fåglar står i centrum.

Den galne Kung George III levde åren 1738 till 1820. Han var en engelsk monark som gick i nattskjorta, skrek och pratade och försökte lära domherrarna som han höll i bur att sjunga. Han ville att de skulle lära sig åtta melodier som fanns i hans mekaniska speldosa. Det är bakgrunden och inspirationen till Sir Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King – Åtta sånger till en galen kung.

I de legendariska Eight Songs for a Mad King skruvas kungens galenskap till absurd komik. Det är också musik som sångaren Olle Persson haft på sin repertoar sedan studieåren i London. Först trodde han inte att sångerna skulle vara möjliga att framföra, men hittade en egen teknik för att nå över hela registret som krävs – över fem oktaver.

Förutom Eight Songs för a Mad King framför ensemblen även de uppmärksammade tonsättarna Helen Grime, Rebecca Saunders och Jonathan Harvey. Samtliga tonsättare i programmet är från England.

Innan Norrbotten NEO intar scenen ger Per Nyrén en konsertintroduktion och poeten Mikael Rudesjö bjuder på en lyrisk betraktelse. Efter konserten kan publiken ställa frågor till artisterna.

Norrbotten NEO

Norrbotten NEO bildades 2007 och var då, som nu, landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Sedan starten 2007 har Norrbotten NEO uruppfört över 100 verk samt utvecklats till en nationell angelägenhet och en plattform som föder massor av musikaliska idéer. För detta arbete belönades ensemblen 2012 med Föreningen Svenska Tonsättares interpretationspris och ensemblens goda renommé har också medfört konserter och turnéer hos flera av länsmusikorganisationer och konserthus.

Olle Persson

Hans Olle Persson, född 19 april 1958 i Norrköping, är en svensk opera- och konsertsångare (baryton). Han är en av våra mest framstående artister, med en fantastisk förmåga att mejsla ut porträtten av de karaktärer han gestaltar på scenen.

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska lieder-repertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan.

Entré: 180 kronor, Kulturkort 140 kronor, medlem i kammarmusikföreningen 140 kronor, student 80 kronor

sounds like

Konsertserien sounds like slår ett slag för nutida konstmusik med såväl internationella som lokala artister. Vi tar steget in i vår egen moderna tid och lämnar den klassiska musiken från 1700- och 1800-talen långt bakom oss. För att ge nyskriven musik en chans har Dunkers kulturhus, Helsingborgs Kammarmusikförening och Musik i Syd skapat konsertserien sounds like.

  • sounds like: GONG, 13 september 19:00
  • sounds like: Norrbotten NEO, 28 oktober 16:00
Köp biljetter

Evenemanget äger rum:
Den 28 oktober 2018 kl. 16:00

Fler sounds like

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of dunkerskulturhus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close