Samtal på Dunkers: Sverker Göranson

14 oktober 2023, 14:00 - 15:00

14 okt
Samtal på Dunkers: Sverker Göranson

Sverker Göranson är en erkänd lagbyggare som var Sveriges överbefälhavare från våren 2009 till hösten 2015. Han är elkraftingenjören som när han var stridsvagnssoldat valde officersbanan. Sverker Göranson är general (pensionerad) och har tidigare tjänstgjort på alla förbandsnivåer inom Försvarsmakten.

Under kriget på Balkan gjorde han insatser i såväl FN som NATO (Sveriges första förband i NATO-insats). Vidare är Göranson utbildad vid amerikanska arméns college (United States Army Command and General Staff College) samt har universitetsstudier i beteendevetenskap. Han tjänstgjorde vid svenska ambassaden i Washington D.C. under händelserna 11 september 2001. År 2007 valdes han till Hederssubaltern vid Livgardet av de yngre officerarna.

Sedan 2017 är han ordförande i Sveriges Veteranförbund, och blev 2023 Hedersledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien. I januari i år invaldes Göranson som ledamot i Ystad Summit Advisory Board, där han bland annat arbetar med samtidsaktuella frågor kring återuppbyggnaden av totalförsvaret och en breddad svensk säkerhetsstrategi.

Kort fakta om samtalsledaren:
Teddy Landén är en rutinerad TV-journalist från bl a Sydnytt och TV4 som sedan 2008 driver eget som moderator och filmare. Efter bokstavligt talat tusentals intervjuer är nyfikenheten på andra människors perspektiv fortfarande lika brinnande.

 

Samtal på Dunkers är ett väletablerat event på Dunkers kulturhus och har under åren gästats av många kulturpersoner, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Samtal på Dunkers är ett personligt möte som tar utgångspunkt i gästens person och värv. Dessa samtal är populära och uppskattade av en kunnig och nyfiken publik. Vi välkomnar alla som vill veta lite mer om stort och smått i det nära samtalets form. Samtal på Dunkers är ett samarrangemang med Föreningen Norden och Killbergs bokhandel.

När: 14 oktober 14.00
Var: konsertsalen
Entré: 195 kronor, 170 kronor med Kulturkortet och för studerande, 150 kronor för medlemmar i Föreningen Norden

Samtal på Dunkers: Sverker Göranson

  • 14 oktober 2023, 14:00 - 15:00
  • Längd: 1 timme

Plats

Konsertsalen, Dunkers kulturhus
Kungsgatan 11
252 21 Helsingborg

Visa på karta