19 november 2022, 14:00 - 15:00

19 nov
Samtal på Dunkers: Ann-Christine Ruuth

Vem var han, kyrkoherden och trebarnspappan, och vad behövde han för att bli hel? Länge hade han inte ens ord för det. Till slut fick det bära eller brista. 2010 blev hon sig själv, 58 år gammal. Sedan dess har hennes liv varit stoff för bästsäljaren Min pappa Ann-Christine av dottern Ester Roxberg och filmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen. Själv har hon i många år föreläst landet runt om transperspektiv och könsidentitet. Först nu berättar hon sin egen historia.

Ann-Christine Ruuth föddes på 1950-talet, fick namnet Åke och växte upp i en kyrklig småländsk familj. Tidigt kände Åke sig annorlunda, avvikande, men det fanns ingenting i hans värld, vare sig inom honom själv eller i omgivningen, där det kunde speglas eller ta plats. Han fick bära på en längtan som trängde sig på för att hitta vägar ut. Ett samtal om transpersoner och vad det innebär att vara människa. Ann-Christine Ruuth har en unik erfarenhet av att leva i ”båda världarna”, både som man och som kvinna. Hon delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och hjälper åhörarna att fundera vidare över sin egen identitet, vad det faktiskt innebär att vara människa och om de normer som styr våra liv.

Samtalsledare: Gunilla Lewerentz.

Datum och tid: 19 november klockan 14:00

Plats: Konsertsalen

Entré: 230 kronor, 170 kronor med Kulturkortet och för studerande, 150 kronor för medlemmar i Föreningen Norden. Biljettsläpp 13 augusti klockan 10:00.

Samtal på Dunkers firar 15 år som ett väletablerat event på Dunkers kulturhus och har under åren gästats av många kulturpersoner, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Samtal på Dunkers är ett personligt möte som tar utgångspunkt i gästens person och värv. Dessa samtal är populära och uppskattade av en kunnig och nyfiken publik. Vi välkomnar alla som vill veta lite mer om stort och smått i det nära samtalets form. Samtal på Dunkers är ett samarrangemang med Föreningen Norden och Killbergs bokhandel.

• 19 november 2022, 14:00 - 15:00
  • Längd: 1 timme